Nieuw icoon voor Noord?

Amsterdam-Noord krijgt er waarschijnlijk een nieuw icoon bij. In De Bongerd langs het Zijkanaal van ’t IJ zal de oude grijperkraan van Mebin herrijzen. Als industrieel monument én als fijne buurtplek voor jong en oud. Verslag van een bijzondere reddingsactie van buurtbewoners. 

De uit de jaren vijftig stammende kraan kraan ligt al jaren te roesten in het zand van de wijk in aanbouw. Tot 2008 deed ie dienst als betonkraan op het toenmalige industrieterrein. Ooit was het een werf voor toeleveranciers van de NDSM. Woonwijk De Bongerd betekende een totale make-over. Nu de nieuwbouwwijk vorm begint te krijgen, groeit bij de bewoners het besef dat het industriële verleden recht heeft om herinnerd te worden. De nieuwe bewoners hebben nooit gekozen voor een karakterloze Vinex-wijk, maar waarderen juist het verleden van scheepswerven en industrie.

kraan oud verkleind

Ondertussen valt de kraan ten prooi aan verroesting en vandalisme. Recentelijk waren er serieuze plannen de fraaie dubbel-armige grijperkraan uit het gebied te verwijderen. Bewoners zagen de schroothoop al voor zich, terwijl de kraan nou net dat ene relikwie is die de buurt in één klap omtovert van Vinex naar karakteristiek. Kortom: tijd voor een reddingsactie! En zo geschiedde. Op een bewonersbijeenkomst sprak de buurt zich unaniem uit voor behoud van de kraan. Een paar maanden geleden begonnen de constructieve gesprekken met het Stadsdeel Noord om tot een fijne buurtplek te komen. Gelukkig is ie ook al opgenomen in het bestemmingsplan. De spirit zit er goed in: de deze week gelanceerde Facebookpagina ‘Bongerd-Kraan’ heeft binnen een week meer dan 100 likers verzameld.

kraan creasessie

Wekelijks komen de buurtbewoners nu bijeen om een mooi en haalbaar plan te maken voor het herplaatsen van de kraan. Het aller leukste is dat de kraan hierdoor zelfs in platliggende toestand de buurtbewoners al nader tot elkaar brengt. De oude betonkraan levert nu dus het cement tussen buren. Maar de ambities van de buurt reiken verder dan alleen de eigen voor- en achtertuin. De kraan kan ook de verschillende omliggende wijken met elkaar verbinden. Door de centrale ligging (aan het deze week geopende fietspad, vlakbij de nieuwe kadoelenbrug) is de kraan de ideale verbindingsplek tussen Bongerd en Tuindorp-Oostzaan, de Banne, Kadoelen, NDSM en Buiksloterham. Eindelijk ook eens een plek diep Noord-inwaarts die leuk is!

kraan oud lucht verkleind

Primair doel is het simpelweg overeind krijgen van de kraan. Daarnaast dromen de bewoners van een ontmoetingsplek zoals de Noorderpark-kamer. De betonnen voet zou bijvoorbeeld een multifunctioneel zit- en speelobject kunnen worden. Een amfitheater in de openlucht met zondagmiddagvoorstellingen van buurtbewoners. Picknickbanken en vuurkorf erbij, de bewoners zien het al helemaal voor zich. Ja, dit wordt een droomplekje middenin Noord! Natuurlijk zijn er nog wel een paar hobbeltjes te nemen. Het opzetten van de kraan kost rond de twee ton. Het stadsdeel is dermate enthousiast dat het een ton beschikbaar stelt mits de kraan geen commerciële doelstelling krijgt. De andere helft van het geld moeten de buurtbewoners zelf verzamelen via crowdfunding. Daarnaast maken de bewoners zelf het complete plan voor de herplaatsing. Een mooi voorbeeld van ‘selfmade future’ en eigenaarschap van buurtbewoners.

kraan afgebroken verkleind

De kraan zoekt ook nog een leuke naam. Voorlopig heet ie ‘Bongerd-Kraan’, maar er is vast iets beters te verzinnen. Namen die circuleren zijn zY-Kraan, de Buurt-Kraan, de Groene Grijper en Jantje Beton. Heb je een goede naam, laat dat dan weten op de Facebook-site. En ben je handig, steenrijk of gewoon aardig, meld je dan vooral aan bij de kraan! Like de kraan op Facebook, dan blijf je volledig up-to-date over dit sympathieke buurtinitiatief. Noteer ook alvast zondagmiddag 18 mei (15.00) in je agenda. Dan drinken we een startborrel ter gelegenheid van deze toekomstige droomplek in Noord! Yes we crane!

Like de Facebook-pagina: https://www.facebook.com/pages/Bongerd-Kraan/657330677637974?fref=ts

 

 

 

Reacties


ilovenoord