Zelf je huis bouwen in de Buiksloterham begint met scheppen

Ik fiets er steeds razendsnel langs op weg naar NDSM, en nu valt het me pas echt op. Er staan opeens hoge skeletten van woningen in aanbouw achter de Karwei. Op het stuk grond op de hoek van de Ridderspoorweg en de Klaprozenweg liggen hopen grond en een enorme grasvlakte, twee bootbanken. Wat plukjes riet. Een caravannetje. Het zelfbouwen in de Buiksloterham is al flink op stoom gekomen. En, het begint natuurlijk allemaal met scheppen. Letterlijk.

bsh-kavels-01

Het is even zoeken waar een ingang van het hek is. Aan de kant van de Klaprozenweg dus. Dat hek staat er totdat het eerste huis officieel af is en de eerste bewoner er echt woont. Tot dan is het eigenlijk gewoon een bouwterrein. De contouren van de kavels zijn al duidelijk zichtbaar en achter Neef Louis lonkt een grasvlakte, die straks het nieuwe park gaat worden voor de Buiksloterham … met een haventje!

bsh-scheppen-02

Bart en Annemarie scheppen eigenlijk gewoon een beetje voor hun plezier. Het grootste deel is al machinaal gebeurd, maar om even  je nieuwe plek aan je te ‘binden’ is scheppen eigenlijk heerlijk. Zeker met dit mooie weer én een rode (zelfbouw) schep. Van de Karwei, dat dan weer wel. Op de achtergrond staat aan de overkant een nieuwe school. Opeens zomaar, het gaat zo rap hier!

bsh-bootbakjes-park

De enorme grasvlakte aan de Ridderspoorweg wordt dus een nieuw park. Twee bootbanken van ROEST zijn inmiddels al aangespoeld. Hier komen ook in het najaar de twaalf Amerikaanse Lindebomen, die nu nog op Mosplein staan. Adoptie dus, prima plek!

bsh-hok

Vanuit een bouwkeet houdt Frank Alsema als kwartiermaker de regie een beetje in de handen over de nieuwe ontwikkelingen. Er zijn heel veel leuke plannen en er wordt druk overlegd over de inrichting van het park. Hij kan ook niet wachten totdat hij zijn speedbootje kan aanleggen nabij het nieuwe park. Maar eerst zijn huis bouwen natuurlijk.

bsh-park

Aanzicht op het kanaal aan het nieuwe park … met je bootje vaar je zo naar Noorderlicht en Plekk … of het IJ op!

bsh-hek

Aan de andere kant van de Ridderspoorweg achter de Karwei zijn ze al een stuk verder. Sommigen dan, niet allemaal. Het is een straat die al een naam heeft, maar nog op geen enkele kaart staat. De Bosrankweg. En daar zie je eigenlijk wat je allemaal op je eigen stukje grond kan doen! Vooral hoog bouwen!

bsh-straat-01

De trend is hoog, met veel balkons, hout, hout en nog eens hout, snel en simpel. Maar zeker mooi!

bsh-straat-02

foto door Noord in Zicht // Stella Vesselinova

Duurzaamheid, eco en zelfvoorziening staat natuurlijk helemaal voorop bij alle zelfbouwers. Daar wordt dan ook veel over overlegd en van elkaar geleerd. Op de blog van BSH05 kan je het allemaal een beetje volgen. Alle ontwerpen staan online, zelfs de plannen om de straat in te richten. Wat een totale regie over je leefomgeving! … Ik krijg zelf ook heel veel zin om te scheppen opeens!

 

Reacties


ilovenoord