Bedenk jij de naam van de Kraan?

Vorige week zondag vierde de ‘Bongerd-Kraan’ met een feestelijke borrel de kickoff van dit bijzondere buurtinitiatief. Een Ilovenoord-vlag wappert nu fier in de wind. De buurt wil de Kraan binnen een jaar overeind hebben. Binnenkort wordt nieuwe naam bekend gemaakt. Mocht je nog een briljante ingeving hebben, plaats deze dan onder dit artikel. Wie weet word jij de naamgever van een van de leukste nieuwe plekken van Noord!

Begin april schreven we er al over (zie link onder dit artikel), maar voor wie dat artikel gemist heeft even recapituleren: buurtbewoners uit Noord hebben een reddingsactie op touw gezet voor behoud van de monumentale grijperkraan die thans met zijn snufferd in het zand van de Bongerd ligt.

In de afgelopen anderhalve maand is het allemaal in een stroomversnelling geraakt. Het Stadsdeel heeft de bewoners inmiddels officieus de sleutel overhandigd. De sleutel van een kettingslot dat toegang geeft tot het stuk grond waarop de kraan ligt. Daarmee krijgt de buurt ook de verantwoordelijkheid voor het beheer en de veiligheid rondom de kraan. Want helaas is het monumentale object niet alleen een industrieel relikwie, maar ook een vandalisme-magneet. Dat is misschien geen kwaadwillendheid, maar onwetendheid. Daarom hebben de kraan-vrienden inmiddels bordjes opgehangen met de toekomstplannen.

kickoff borrel kraan

Een van de hoogtepunten in de afgelopen maand was de reünie met de ‘jeugdvrienden’ van de kraan. De bouwers van de kraan en last but not least kraandrijver Gerrit die het beest een werkleven lang liefdevol heeft bestuurd. Gerrit wist te vertellen dat de kraan altijd ‘Het Paard van Noord’ werd genoemd. De reden: de cementkraan leverde het beton voor de bouw van grote delen van Noord, zoals de Molenwijk, Banne en Nieuwendam-Noord. De kraan heeft Noord dus gebouwd, en moest daarvoor bijna dag en nacht werken. Een echt werkpaard dus. Als dat geen mooi Noord-symbool is. En ja, uiteraard is ‘Het Paard van Noord’ een van de namen die circuleren voor de kraan. Ook verbasteringen als het ‘Kraanpaard’ zijn al de revue gepasseerd.

Inmiddels heeft kraan-historiscus Gerard Jacobs een onderzoek naar de kraan afgerond en opgeschreven in een lijvig rapport waar een promovendus jaloers op kan zijn. Zijn conclusie: de kraan is het absoluut waard om gereconstrueerd te worden op deze plek. Buurtbewoners Joost Vorstenbosch, Klaas-Jan Wardenaar en Aram Leeuw ontfermen zich over het ontwerp van de plek en het bijbehorende buurtpaviljoen. De locatie is subliem, zo bij de ‘Gouden Bocht’ waar het Zijkanaal zo breed is als de Amstel. Plannen voor een betonnen amfitheater zijn inmiddels verrijkt met het idee om een kraanbaan in het water te zetten. Overigens is de optie om de kraan over het fietspad te plaatsen (zodat je eronder door kunt fietsen) ook in beeld.

logo klein

Als één ding duidelijk is geworden, is ’t dat de kraan voor alles een ‘verbindingsplek’ is. Door de centrale ligging binnen Noord, is het de natuurlijke verbinding tussen wijken als Tuindorp-Oostzaan, de Banne, Kadoelen, NDSM en de kersverse zelfbouwwijk Buiksloterham. Ook de culturele verbinding tussen instellingen kan hier floreren door binnen Noord de ‘Culturele Stelling van Noord’ te maken. De stuurhut van de kraan is uitermate geschikt als hoofdkantoor. Of als plek voor een ‘writer in residence’. En het hoeft niet hip of chill te worden, het moet voor alle inwoners van Noord – van cultuurminnaar tot cultuurbarbaar – leuk en laagdrempelig zijn. Of, of… zo veel plannen. Een ding is zeker, het wordt een van de spannendste plekken van Noord. Aram Leeuw heeft een fraai logo ontworpen. Bijna zonde om de naam van de kraan straks weer aan te moeten passen!  En oja, de kraan kan nog wel wat enthousiaste en handige Noordbewoners gebruiken. Want dit buurtinitiatief is op geen enkele wijze geïnitieerd van bovenaf. Over een subsidietje hier of daar is nog niet gesproken. Dus: mensen en organisaties die in natura (of in geld) willen bijdragen zijn van harte welkom. Met zoveel enthousiasme gaat het vast lukken!

Je kunt de ontwikkelingen van week tot week volgen op de Facebook-pagina. Die telt inmiddels niet meer dan 100 maar meer dan 300 likers!

Kraandrijver Gerrit vertelt: https://www.youtube.com/watch?v=pcA4Jr6F6jM&feature=youtu.be

https://www.facebook.com/pages/Bongerd-Kraan/657330677637974?fref=ts

Het vorige Ilovenoord-artikel over de kraan: http://www.ilovenoord.nl/2014/04/nieuw-icoon-voor-noord/

 

 

Reacties


ilovenoord