Het nieuwe paradijs op aarde – de Ceuvel Volharding

Vorig jaar werd er een prijsvraag uitgeschreven voor  de herontwikkeling van een oud havengebied. Het is een wat gekke plek. Vanaf deze plek kijk je uit op het lelijke gedrocht van het NH hotel en je komt er alleen wanneer je afslaat op de papaverweg, een van de meest louche straatjes van Amsterdam Noord.  De grond is er bovendien zwaar vervuild.  Maar buurtgenoten, ik kan u vertellen: de nieuwe eigenaars hebben hier iets fantastisch neergezet. De oude haven, de  Ceuvel Volharding, gaat DE nieuwe hotspot van Noord worden.

Afgelopen zaterdag werd ik uitgenodigd door co-creatieveling Esmee (23), voor een klusdag op de Ceuvel. Een mooi moment voor een kennismaking leek me. ‘En als je van yoga houdt-,’ voegt Esmee toe, ‘dan mag je ook om 10:30u aankomen om de dag lekker te beginnen.’ Ondanks mijn late vrijdag kroegavond werd ik zaterdagochtend wakker geschud door een Kundalini yoga sessie. 2 uur lang Harrie-harrie har mantra’s en zware repeterende bewegingen (‘observeer je struggels- je bent niet je struggel’) op een van de steigers van de Ceuvel. En daarna? Een wedergeboorte in een nieuw paradijsje in Amsterdam.

het nieuwe paradijs van Noord

Klopt.

Ilovenoordman Luc zei het al maar nu mocht ik het ook zelf ervaren. Ik shuffel even door de klusdag heen, die stond in het teken van letters schilderen, mobiele bloembakken nieten en het renoveren van een oud reddingsbrigade paviljoen. Voor ik het wist was het avond. Kern van het verhaal is dat ik tijdens mijn eerste kennismaking met de Ceuvel bleef plakken, een uur of 7 langer dan ik gepland had. En nog had ik moeite om mij los te maken van de bubbel van liefheid en idealisme. Tijdens de dag werd ik gevoerd en gevoed door groene smoothies, indiaas veganistisch eten, Bob Marley en gesprekken over hoe we wèl met de aarde om moeten gaan.

DSC_0360

Lekkerrr

Wat de Ceuvel zo geweldig maakt? Het is de combinatie van alle mooie initiatieven op groen en duurzaam gebied, en er staan er zelfs nog tientallen op de planning. Voor wie ‘The blue economy’ van Gunter Pauli kent: dit is het. Dit is exact waar hij het over heeft. Een kleine opsomming:

Het café en paviljoen: een soort architectonisch ge-upcycled hoogstandje: een 80 jaar oude meerpalen constructie dient als fundering en ook een oud reddingsbrigade paviljoen wordt nieuw leven in geblazen. Vanaf het terras van het café heb uitzicht op het kanaal en de kantorentuin van woonboten (zie hieronder).

ceuvel van bovenaf

De Ceuvel met zijn mooie steiger route

Hippe groene ondernemers huizen in het ‘kantorenpark’, gevormd door oude woonboten die op het land zijn getild. Wil je je daartussen verplaatsen dan hoef je niet te banjeren in de vervuilde modder. Alle boten zijn met elkaar verbonden door middel van steigers, waaronder bijzondere planten groeien. Doel is om het stukje land uiteindelijk schoner achter te laten dan de staat waarin de nieuwe eigenaars het vonden. Bodem reinigende planten doen hier het vuile werk.

boot

De start van het woonboten kantoren park

Geen onbelangrijk onderdeel- het eten. Door de aanleg van mobiele tuinen en een tuin op het dak wordt de voedselvoorziening zoveel mogelijk zelfvoorzienend. De rest komt uit de buurt. In het café zullen lezingen, workshops en proeverijen worden gehouden met en door de lokale producenten. Alles moet puur en gruwelijk lekker worden.

Zo veel mogelijk kringlopen worden gesloten. Samen met cleantech bedrijf Metabolic worden er op alle gebieden gezocht naar circulaire systemen. Het keukenafval wordt vergist tot biogas om op te koken, er worden tumbling composters ingezet en fosfaat gewonnen uit de urine voor de fruitbomen op het dak. Allemaal nog in wording, maar ook komen er zonnepanelen op het dak en windmolens in het water.

Het café inclusief de hangmatten, spoelkeuken, afzuigkap, bestek en sfeerverlichting moet worden verzameld door crowd-resourcing; iedereen die denkt dat zijn spullen een tweede handsje waard zijn mag ze komen brengen. Stuur wel even een mailtje vooraf (het afvalpunt is om de hoek, mocht het tweede leven er niet in zitten).

Dan nog de programmering: swingende bandjes, exposities, theaterproducties, yoga en filmfestivals moeten er plaats gaan vinden. Maar andere dingen mogen ook- meer creatieve geesten kunnen zich melden bij het café.

instagrammetje

Voor wie het nog wat ongeloofwaardig en een tikkie hare-krishna in de oren klinkt moet maar langs komen op 21 juni, wanneer de Ceuvel officieel wordt geopend. Na de formele woorden (17u) is het tijd voor een feestje (met Gulpenerbier natuurlijk).

Last but not least. Het initiatief wordt door veel partijen gesteund die met al hun groene ideeën helemaal los kunnen gaan en experimenten wat ze willen. De Ceuvel is daardoor qua ontwikkeling al een heel eind- maar voor het maken van de laatste kosten hebben ze nog een steuntje in de rug nodig. Zij zijn gestart met crowdfunding waar je zelf niet slechter van hoeft te worden- je koopt als het ware nu al je bonnen om straks uitgebreid te kunnen tafelen aan de waterkant. Steunen dus, dat nieuwe paradijs op aarde.

Reacties


ilovenoord