Noord Herdenkt en Viert op 4 en 5 mei

Leven is herdenken en vieren. Met een traan en een lach. Samen. En door een gezamenlijke inspanning van talloze partijen is er een uitgebreid programma op 4 en 5 mei in Amsterdam Noord. Er zijn buurtherdenkingen, vele in combinatie met bijzondere initiatieven. Aansluitend nodigt het avondprogramma uit om de avond voort te zetten met theater- of filmprogramma. Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet verzorgen op 4 mei verhalen in drie locaties in Noord. Op 5 mei kan je aanschuiven bij een van de Vrijheidsmaaltijden.

Het hele programma is te vinden op de website www.4en5meiamsterdam.nl of de gratis 4en5meiamsterdam app. Hieronder een kort overzicht, het is heel veel dus check op de site voor alle info!

4 mei 2014

Herdenkingen in Noord:

  • Tuindorp Oostzaan en Molenwijk: 18.00 u start vanaf Bethelkerk, Plejadenplein 44, Stille tocht naar het monument Meteorensingel (vanaf 19.30 u herdenking).
  • Molenwijk: 20.00 u herdenking op Cruyff Court
  • Nieuwendam: 18.30 u Stille tocht vanaf de hoek Beemsterstraat-Alkmaarstraat naar het Purmerplein (vanaf 19.30 u herdenking).
  • Herdenking Mosveld: 19.30 uur
  • Herdenking Voormalige kerk in Ransdorp: 19.00 u
  • Herdenking Kerkplein 13, Broek in Waterland: 19.25 u herdenking met naprogramma

Noorderparkkamer 1000 Kraanvogels
Middagprogramma op 4 mei  14.00 – 16.30 uur

Op 4 mei houdt de Noorderparkkamer van 14:00 tot 16:00 een workshop origami kraanvogels vouwen en bouwen we verder aan een Tijdelijk Monument dat we in de weken daarvoor al deels hebben gemaakt met leerlingen van de Weekendschool en de buurt. Later in de middag zal artiest en woordkunstenaar Gideon ‘Gikkels’ Everduim samen met UNOM JG, Inoah, Skeete Beat en Joost van Kersbergen een optreden verzorgen. Om 16:30 volgt de onthulling van het Tijdelijk Monument.

NDSM-werf: Niet bang zijn!
Week van de Vrijheid met op 3 mei muziek, 4 mei NDSM-herleeft: Ruud van der Sluis en Marten Wijbenga vertellen over de NSM en NDM in oorlogstijd en 4 en 5 mei de theatervoorstelling BREI III.

  • check het hele programma op NDSM.nl

Film Na de Dam in Noord in EYE
19:15 uur Final Image
21:15 uur IDA

4 mei Open Huizen – Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet
Het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comité organiseren op 4 en 5 mei 2014 het dubbelprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet. Op locatie worden verhalen van vooroorlogse levens en dagelijkse belevenissen verteld, naast verhalen over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer. De uiteenlopende verhalen die schuilen in de Huizen van Verzet vertellen de geschiedenis van verzetsstrijders. Het programma staat op www.openjoodsehuizen.nl en www.huizenvanverzet.nl.

Open Joodse Huizen in Noord
Meteorenweg 19A (Gebouw ‘t Laantje) – 11.00 uur
Carla Kaplan-Gobitz en Jaap Gobitz om 11.00 uur over hun onderduik in eigen huis aan de Vegastraat en het “verborgen” gebouw ‘t Laantje.

Wingerdweg 32–34, voormalige Resedaschool- 13.00 uur
Hier ging Liesje Tertaas naar de Resedaschool. Het gezin Tertaas, allen vermoord, woonde op Duizendschoonstraat 12HS. Anja van Bunnik vertelt over dit buurmeisje van haar moeder, E.J. Koster-Boorsma.

Huizen van Verzet in Noord
Kromme Distelstraat 17, Badhuis Disteldorp – 15:00 uur
Saskia van den Heuvel gaat in gesprek met buurtbewoners over Amsterdam Noord voor en tijdens de oorlog; over de armoede, de werkloosheid, de CPN, de katholieke kerk, het verzet en natuurlijk het verwoestende bombardement.

Maandag 5 mei

maaltijd

Vrijheidsmaaltijden in Noord
In parken, podia, op pleinen en in huiskamers: op vele locaties vieren we Bevrijdingsdag met de Vrijheidsmaaltijd. Je kunt overal aanschuiven. Waar eet jij op 5 mei?
link http://www.4en5meiamsterdam.nl/53198/nl/noord

De langste tafel aan het IJ, IJpromenade
Tafel vanaf de Pont tot het EYE-museum, met tafeloptredens, Anna Enquist draagt een 5 mei gedicht voor, de ‘V for Victory’ en vrijheidsvuur. Neem iets voor een ander mee, je gerecht is je entree.
Op 4 mei in de nacht en op 5 mei gaan de  V voor victory lichtbundels aan vanaf de Adam Toren! 17:00

Straatdiner Noord en theatervoorstelling BREI III ,Zonneplein 18:00 u
Vrijheidsmaaltijd Resto VanHarte ism European Alternatives, Motorwal 300, 18.00 u
Doe het zelf vrijheidsmaaltijd, van Woonschool tot zelfbouw, Papaverpark, 17.00 ur
Amstelring – Het Schouw, Dollardplein 2 Vrijheidsmaaltijd in Dialoog: over vrijheid op 5 mei, 18.00 u
Vrijheidsborrel in de Kromhouthal met een historisch verhaal, 16.00 u

Meer op 5 mei
4 en 5 mei: Expositie in Tolhuistuin door Framer Framed ‘Welcome to the End of History’
13:00 ‐16:00 uur Bevrijdingsvoetbaltoernooi, Cruyff‐court (Molenwijk)
12:00 -17:00 uur 5 mei feest, Tuindorp Oostzaan Speeltuin Plejadenplein
21.30 uur Theater voorstelling Dankzij de Oorlog, Monoloog van Tomer Pawlicki, in de Tolhuistuin

Reacties


ilovenoord