Noord Ongestoord met Buslijn 30

Het zonnetje schijnt. Een prima moment voor twee oud-Noorderlingen om de buitenste halte van het GVB vervoergebied te bezoeken: kerkje Holysloot.

Bij het opgeknapte Waterlandplein stappen we in buslijn 30. De goedlachse bestuurder heet ons en een oudere dame WELKOM en wacht tot we zitten. Bij de eerste stop stellen we ons aan hem voor. Spontaan vertelt bestuurder Henk wat hij allemaal meemaakt op een ritje. Buiten het toeristenseizoen is het rustiger met vooral vaste klanten en daarom prima om af en toe zo’n ritje te doen. Bij Schellingwoude laten we het stadsrumoer achter ons. Vanaf hier zwaaien bijna alle andere weggebruikers naar ‘ons busje’ of steken de duim op.

bus-30-01

De oudere dame blijkt een geboren en getogen Durgerdamse. Zij legt uit dat de kelder van het witte ‘kapelletje’ als gevangenis diende en kent zelfs het voormalige dorpscafé op de Durgerdammerdijk. Henk laat haar voor de deur rustig uitstappen: “Mevrouw is 81 en doet  nog steeds haar eigen boodschappen.”
Aangekomen in Holysloot hebben we een wachttijd van zes minuten, wat ons de tijd geeft even rond te kijken. Een halve meter achter de halte staat nog een ouderwetse Amsterdamse Krul. De voormalige school is omgebouwd tot restaurant ‘Het Schoolhuis’, hoe toepasselijk. Voor echte scholen in Landelijk Noord is er buslijn 230.

Op de terugweg horen we Nick en Simon via Radio Noord-Holland, afgewisseld door het omroepen van de lokale stops: de kerk, perceel 38, enzovoort. Het nemen van de smalle bruggetjes en dijken en het ontwijken van tegenliggers vereist de nodige stuurkunst. Ooit moet een lijn 30 van de dijk gerold zijn, toch? Terug na een uurtje doet het drukke Waterlandplein chaotisch aan. Landelijk Noord is nog onontdekt en ongestoord. Vertel het dus aan niemand door: het ritje met lijn 30 is een belevenis!

door: Leo Siemes & Wilma Beutick-Bakker

Reacties


ilovenoord