Voormalig DDR herleeft in Amsterdam Noord met Blom & Blom

Vroeger knutselden ze nog in de garage van pa in Ilpendam aan kapotte oude lampen en verweerde fabrieksobjecten. Maar hun webshop groeide aan populariteit en de broers sturen inmiddels hun bestellingen de hele wereld over. De twee broers Martijn en Kamiel zijn uitgegroeid tot succesvolle ondernemers, die helemaal in hipsterstijl oude ruige industrie objecten terugbrengen in huiskamers en kantoren. Komend weekend is er een feestelijke opening van hun eerste Blom & Blom winkel, jawel, in Amsterdam Noord!

blom

Hoe ontstond het concept van Blom & Blom? Martijn en Kamiel kennen al jaren een fascinatie voor oude verlaten fabriekshallen in de voormalig DDR. Zowel in Berlijn als ver daar buiten staan in verlaten fabrieken prachtige objecten weg te roesten. Na de val van de Berlijnse muur raakten deze fabrieken failliet en in de vergetelheid.  ‘Gewoon omdat het leuk was’ maakten ze regelmatig tripjes met de auto door de voormalig DDR, zwierven rond in de fabrieken en verlieten ze daarna weer met een dubbel gevoel. Aan de ene kant gefascineerd door de unieke sfeer en objecten, aan de andere kant gefrustreerd over het feit dat deze plekken waarschijnlijk uiteindelijk zullen worden platgegooid en de spullen zullen eindigen op de vuilnisbelt.

Abandoned laboratory2 (800x520)

En daar ontstond het idee voor Blom & Blom. Voor de lampen, die het grootste aandeel van de collectie uitmaken, moeten soms professionele klimmers worden ingehuurd om ze van het plafond af te plukken. Om de rechtmatige eigenaar te achterhalen moet er de ene keer simpelweg nagevraagd worden in de buurt, een andere keer moeten er hele DDR archieven worden uitgeplozen. Vervolgens worden ze gebracht naar de werkplaats in Amsterdam of Berlijn. Dan begint pas het echte werk. De lampen zijn vooral gemaakt om enorme hallen te belichten, hoe maak je ze geschikt voor een Amsterdamse huiskamer of een modern kantoorpand? Hoe restaureer je zonder afbreuk te doen aan het ruige uiterlijk? De objecten zijn prachtig, maar het verhaal er achter zo mogelijk nog mooier. De nieuwe eigenaar krijgt daarom een ‘paspoort’ mee van het object, met daarin foto’s en een beschrijving van waar de mannen het object gevonden hebben.

Abandoned textile factory

De mannen zijn er in geslaagd…wat doet die suffe ikea lamp nog boven ons ilovenoord bureau? Wij willen Blom&Blom!

De Blom & Blom winkel is vijf dagen per week geopend (di t/m zat, van 10.00 tot 18.00 uur).

De feestelijk opening van de nieuwe winkel is vrijdag 2 mei vanaf 17.00 uur
en zaterdag van van 11.00 tot 18.00 uur.

Adres:
Blom & Blom store
Chrysantenstraat 20A
1031HT Amsterdam

Reacties


ilovenoord