Zelf maken en zelf doen in Noord // 30, 31 mei, 1 juni

In het komend weekend kun je je in de Kromhouthal weer uitleven in het zelf maken en zelf doen. Bezoekers van het Amsterdam Maker Festival kunnen meedoen aan workshops, demonstraties en experimenten. Op het Ambacht in Beeld filmfestival zie je documentaires over oude en nieuwe ambachten.

Het Amsterdam Maker Festival dat vorig jaar al een voorproefje beleefde pakt nu groots uit met meer dan 70 makers en spectaculaire en vernieuwende manieren om eten, kunst of mode te maken. Het festival is er voor alle leeftijden, maar biedt een speciaal programma voor kinderen, jongeren en ondernemers uit de ‘maakindustrie’.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal vrijdag aanwezig zijn op de opening van het festival en deelnemen aan het rondetafelgesprek dat in samenwerking met Stadsdeel Noord wordt georganiseerd. Het gesprek heeft als doel jongeren te inspireren en een stap dichter bij de arbeidsmarkt te brengen.

Ambacht in Beeld‘ is een filmfestival over ambacht met internationale topdocumentaires, lezingen, een symposium en workshops van ambachtslieden.

Naast films uit het EYE archief over oude ambachten is er veel aandacht voor nieuwe ambachten. De film ‘Indie Game: The Movie‘ bijvoorbeeld, is een film over een typisch hedendaags ambacht: het maken van games. Deze op Sundance bekroonde film volgt drie onafhankelijke game designers die alles opgeven in de hoop succes te boeken met hun zelf bedachte, ontworpen en geprogrammeerde computer games.

Zaterdag heeft Ambacht in Beeld de première van ‘Maker‘, over de impact die de Maker Movement heeft op de samenleving, cultuur en economie van de Verenigde Staten. Aansluitend op de film vertellen kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde, beeldhouwer Marco Cochrane en directeur van het Amsterdam Maker Festival Nathan Wiersma over de maker movement als beweging en delen zij hun visie op dit fenomeen dat wel de ‘derde industriële revolutie’ wordt genoemd.

Aan het woord komen ook de ambachtelijke bierbrouwers van ‘Brouwerij De Vriendschap‘ uit Noord en zal kapitein van Fairtransport Arjen van der Veen vertellen over de Tres Hombres, het zeilend vrachtschip waarmee onlangs weer een vracht cacaobonen zijn afgeleverd voor de – ambachtelijke – Chocolatemakers.

Van 30 mei t/m 1 juni, Kromhouthal, Gedempt Hamerkanaal 231, Amsterdam-Noord.

Meer info en programma op ambachtinbeeldfestival.nl en amsterdammakerfestival.nl of kijk op noordagenda.nl

Reacties


ilovenoord