IJs eten tijdens de ramadan

Jarenlang speelde ik elke dinsdagmiddag zaalvoetbal in sporthal De Weeren. Officieel was de zaal van vijf tot zes gereserveerd voor medewerkers van stadsdeel Noord, maar in de loop van de tijd werd het een bont gezelschap van ambtenaren, een enkele freelance journalist en vooral veel jongens uit de buurt. Leuke jongens, daar kwam ik al snel achter. Sympathieke twintigers die niet alleen waren gezegend met een waanzinnig baltechniek maar ook met een grenzeloze ambitie om het na hun hbo-opleiding te gaan maken in de maatschappij. Vooral met Omar en Hakim – allebei met Marokkaanse roots – kon ik goed opschieten.

Het was elk jaar een groot genoegen om met een deel van die jongens mee te doen aan het Nationaal Ambtenaren Voetbal Toernooi. Eén dag fanatiek voetballen, ’s avonds de discotheek in de bijbehorende provincieplaats op stelten zetten, een paar uur slapen in het lokale hotel, de volgende dag iets minder fanatiek voetballen en dan weer terugrijden naar Amsterdam. De eerste jaren maakten we op de terugweg vaak een tussenstop bij McDonalds. Daar zaten Mark, Omar, Hakim en ik dan nog minstens een uur na te praten over onze beste acties op het veld (en in de discotheek), natuurlijk over vrouwen, over Noord, over religie en alle andere onderwerpen die er toe doen. Uurtjes die ik nog steeds koester.

Ik moest aan mijn  Marokkaans-Nederlandse vrienden denken toen Wilders zijn weerzinwekkende oproep deed om zijn toehoorders “minder Marokkanen” te laten scanderen. Volkomen onbegrijpelijk. Voor mij is het ondenkbaar dat ik iemand zou afwijzen omdat zijn wieg (of die van zijn familie) in een andere land heeft gestaan of omdat hij toevallig een andere religie aanhangt. Gelukkig zijn er in Noord nog genoeg mensen die de islamitische medemens een warm hart toedragen, bijvoorbeeld bij ijssalon IJskoud de Beste. De ijssalon blijft vanaf 28 juni een maand lang elke dag tot 01.00 uur open, speciaal voor mensen die meedoen aan de ramadan. Een mooi gebaar. Zelf vast ik niet, maar het lijkt me heel gezellig om er ’s avonds laat met Omar en Hakim een ijsje te eten.

 

 

Reacties


ilovenoord