Paperdome: Papieren Buurthuis 3.0 voor de Buiksloterham?

Een architectonische schat ligt in de Noordse Buiksloterham te wachten om te worden herontdekt en opgezet. De voor één euro door het stadsdeel in 2011 gekochte Paperdome ligt opgeslagen in 4 containers. De Paperdome is een ontwerp van de gerespecteerde Japanse architect Shigeru Ban. Shigeru is bekend als ontwerper van duurzame en tijdelijke gebouwen. Hij ontvangt vandaag -uitgerekend in Amsterdam in het Rijksmuseum- de meest prestigieuze architectuurprijs ter wereld.

De Paperdome is een papieren koepel van 36 meter doorsnee, en 20 meter hoog. Hij is destijds aangekocht door het stadsdeel om te gaan functioneren als hét theater van Amsterdam-Noord. Omdat het economische tij tegen bleek te zitten, en de exploitatiekosten als theater te hoog bleken, is het plan tijdelijk in de ijskast gezet.

Kwartiermaker en Zelfbouwer van de Buiksloterham, Frank Alsema, wil graag met de nieuw ontstane gemeenschap in deze nieuwe wijk deze unieke papieren kathedraal weer opnieuw laten verrijzen: ‘Maar deze keer zouden we de Dome in gebruik willen nemen zoals Shigeru Ban het oorspronkelijk bedoeld heeft. Sober en simpel, maar wel spectaculair. Als zelfbouwers willen we er graag onze tanden inzetten. Voor het extra budget dat we nodig hebben beginnen we nu een crowdfunding campagne. Dit kan het nieuwe buurthuis 3.0 van onze wijk worden, waar Amsterdam-Noord en de rest van de stad onze gast kan zijn, om een kijkje te komen nemen naar dit nieuwe laboratorium van de stad waar zelfbouw, het nieuwe ondernemen, wonen/werken, hergebruik, delen en duurzaamheid de uitgangspunten voor de toekomst vormen.

Meer info op www.buiksloterham.nl

Reacties


ilovenoord