Vijf zintuigen op de NDSM Werf: Festival 5D

Festival 5D is er voor iedereen. Met of zonder een handicap is dit festival de ultieme beleving voor al je zintuigen. De vijf dimensies van de zintuigen staan namelijk centraal bij Festival 5D. Verwen je smaakpapillen, kijk je ogen uit, spits je oren, snuif heerlijke geuren op en laat je handen wapperen op dit unieke festival. Op 28 en 29 juni aan de westkant van de NDSM Werf dit jaar.

Hieronder een kleine uitleg van de vijf paviljoens … en wat je te wachten staat!

Paviljoen ZIEN (Klemens Patijn)
Paviljoen Zien grijpt terug naar de begin jaren van de bioscoop toen een avondje film nog plaatsvond in reizende filmtheaters. Bij Paviljoen ZIEN treedt u de wereld van de “stomme” film binnen, nog sterker: de wereld van de “stomme “film komt tot leven. Dit alles tegen de achtergrond van een echte “whodunnit”: een lijk, een inspecteur, een verdachte, een onbetrouwbare directeur. Wie heeft de moord gepleegd en waarom?


Paviljoen RUIKEN (Henk Zwart)
We hebben allemaal een neus, maar wat doen we er precies mee ? Bij het Paviljoen RUIKEN moet je door een neusgat naar binnen! Ruiken, hoe gaat dat eigenlijk, wat gebeurt er? Wat ruikt lekker en wat stinkt ? En is dat voor iedereen hetzelfde ? Hoe komt het dat geur en herinnering zo sterk met elkaar verbonden zijn en is het waar dat je gevaar kunt ruiken ? In de WAT IS JOU IDEALE GEUR- fabriek van 5D kom je er achter!


Paviljoen HOREN (Waterlanders)
Paviljoen horen speelt in een bijzondere arena: een opblaasbaar paviljoen waarbinnen een stille ruimte is gecreëerd. Die arena is een muzikale lust voor het oor. Geluid krijgt een heel andere betekenis als je visuele vermogens zijn uitgeschakeld. Samen met spelers van 5D maakt het publiek een klankconcert om van te smullen.


Paviljoen VOELEN (Lennie Visser)
Voelen is ervaren. Voelen is je handen en voeten gebruiken om te tasten en te ervaren. Het publiek gaat op blote voeten tussen zandmuren door, waar aardmannetjes uit zandsculpturen tot leven komen. Je ontmoet de aardmannetjes en zij ontmoeten elkaar. Acrobatische, poëtische en verrassende taferelen volgen.


Paviljoen PROEVEN (Vincent Brons en Marte Boneschansker)
In Paviljoen PROEVEN speelt SOELAAS over hoe smaak revoluties in gang kan zetten. Bij Proeven wordt live gekookt en de troostende kracht van smaak en samen proeven wordt gedeeld met het publiek. In vier hoofdstukken – Zout, Zuur, Zoet en Bitter – komen vier revoluties aan bod. Vier jonge spelers nemen het publiek mee in hun eigen revolutie, die veroorzaakt is door proeven of juist niet mogen proeven. De Franse Revolutie is begonnen door een opmerking van Marie Antoinette, die zei dat het hongerige gepeupel maar cake moest gaan eten als ze geen brood hadden. Eten (of niet eten) en proeven kan veel teweeg brengen!

Reacties


ilovenoord