Bistro Noord maakt NDSM horeca compleet

De NDSM-werf is een opvallend restaurant rijker. Terwijl de Ceuvel en de TolhuisTuin knallend binnenvielen, opende Bistro Noord vrij geruisloos de deuren. Maar bij nader inzien is deze nieuwe Noord-gelegenheid des te opvallender.

Stel: je runt samen met je broer een succesvol restaurant op de Grachtengordel. Je bouwt gestaag een schare culinaire fans op die speciaal voor dit restaurant (Te Pas) naar de Lijnbaansgracht (Spiegelkwartier) komen. De commentaren op recensiesite Iens zijn laaiend enthousiast. Wat doe je dan? In het geval van de broers Hugo en Evert te Pas is het antwoord sinds kort te vinden op de NDSM-werf. Ze sloten hun succesnummer op de gracht. En bemachtigden een lege loods op de NDSM en doopten deze plek Bistro Noord.

insidebistro

In eerste instantie denk je: waarom nóg een restaurant op NDSM? Noorderlicht als artistiek biologisch bastion, Pllek als hip en laidback, de Ceuvel als place to-be voor chill en progressief, de IJ-kantine als grandcafé, Loetje voor de Amsterdamse bravoure en de gloednieuwe Smederij (de stilste horeca-debutant ooit) als fancy en internationaal baken. Wat valt daar nog aan toe te voegen?

Toch lijken de broers Te Pas erin geslaagd een restaurant te presenteren dat met geen van zijn buren te vergelijken is. Zelfs qua ligging, want het restaurant heeft geen groot terras aan het water. Gedurfd dus, want dan moet je het echt van je culinaire prestatie en de gastvrijheid hebben. En laat dat nou precies zijn waar deze heren het beste in zijn. Aan durf en dromen heeft het de broers Te Pas trouwens nooit ontbroken. Deze stap lijkt een avontuurlijke sprong maar is toch ook weloverwogen. Hugo te Pas: “Ik woon in Landsmeer en ken Noord dus goed. Ik zie wat hier allemaal aan het ontstaan is, en daar willen we gewoon bij zijn. De NDSM-werf is een fantastisch stuk van Amsterdam.” Geen toeval dus dat de naam van het restaurant het woord ‘Noord’ in zich draagt. Daarnaast is voor Evert en Hugo de culinaire drijfveer heilig. “Aan een grachtenpandje kleven beperkingen, je hebt er bijvoorbeeld weinig ruimte voor broodbakken en het uitgebreidere wijnassortiment.”

In hun nieuwe blauw geluifelde restaurant hebben ze nu hun eigen broodbakkerij en wijnlokaal. Een stijlvol stoer etablissement is het,  gezellig en industrieel tegelijkertijd. Een plek waar je elke dag kunt binnenlopen voor een ontbijt en tot ’s avonds laat kunt proeven en genieten van de culinaire hoogstandjes. “Het wordt Amsterdamse gezelligheid gepaard met de kwaliteit en service die we graag leveren, ” aldus Evert. De benadering van het restaurant is volwassen en eigenwijs tegelijk. Er werken ervaren horecamensen en koks.  Bistro Noord is er de tent niet naar om een paar zomers lang te knallen om daarna vergeten te worden. Veeleer lijkt het een blijvertje dat in alle rust een vaste schare fans gaat opbouwen. Met een crowdfunding-actie hebben ze dat eigenlijk al gedaan, want ze verzamelden bijna 50.000 euro.

Feit is dat samen met de Smederij het NDSM-plein nu in het centrum van NDSM een volwaardig horecagebied is ontstaan. Met een heel fijne Bistro.

Mt. Ondinaweg 32; Amsterdam;  020 705 9906

http://www.bistronoord.nl/

Reacties


ilovenoord