Dansen tussen de ‘KONIJNEN’ op de Ceuvel // 5 juli

Wie heeft er nou niet af en toe zin om zijn biezen te pakken en een tijdje ‘back to basic’ te gaan in een lekker zonnig land? Dat dachten de mensen van het creatieve collectief ‘KONIJN’ ook. In samenwerking met café de Ceuvel starten zij vanaf deze zomer een permacultuurfarm in de Algarve van Portugal: Toco Do Coelho (ofwel ‘konijnenhol’ in het Portugees). Zaterdag 5 juli a.s. is de kick-off party bij café de Ceuvel, mét voetbal natuurlijk.

tc-01

KONIJNtjes

Binnen de vaste aanhang van KONIJN liepen vanaf het begin ook al een paar oprichters van café Ceuvel rond. Toen één van hen een stuk grond in Portugal had geërfd, ontstond het plan voor deze bijzondere samenwerking. Voor wie niet zo biologisch onderlegd is, roept het begrip ‘permacultuur’ wellicht wel een paar vraagtekens op. Erwin van Woudenberg (één van de oprichters): “Het stuk grond rondom de boerderij op de Algarve is nu nog een dorre boel. Doordat er lange tijd slechts één soort gewas op is geteeld, is het langzaam uitgeput.” Bij een permacultuur is er juist sprake van veel verschillende soorten planten en dieren, die elkaar in evenwicht houden. Erwin: “We gaan bijvoorbeeld zwijntjes neerzetten om de overvloed aan bramenstruiken terug te dringen. De diversiteit maakt de grond weer vruchtbaar en zelfvoorzienend. Er zijn daardoor ook geen kunstmest of pesticiden nodig.”

tc-00

Toca do Coelho

Kim Otten (één van de andere oprichters): “De groenten en vruchten die we gaan verbouwen willen we op den duur weer terugexporteren naar Nederland om ze op de Ceuvel te verkopen. Het moet echt een langdurige samenwerking worden.” Bovendien is er naast de ecologische bestemming ook een sociaal ideaal. Kim: “Het moet een open plek worden, waar mensen die ergens mee willen helpen, altijd langs kunnen komen. We hebben nu al een grote groep mensen verzameld waarmee we in augustus aan de slag gaan.” Met de kick-off party van zaterdag zal ook meteen het startbudget worden verzameld. Het geld dat daar wordt opgehaald, zal onder andere worden gebruikt voor het aanleggen van een irrigatiesysteem en de bouw van een windmolen (er is nu nog geen water en elektriciteit).

Het programma van zaterdag belooft, net als de boerderij, groen en gezellig te worden. In de middag kan er worden deelgenomen aan verschillende activiteiten, zoals het maken van zaadbollen (leuk voor de kiddo’s en voor in de tuin). Ook vertonen verschillende singer songwriters hun kunsten. Tegen etenstijd kun je, onder het genot van Braziliaanse livemuziek, smullen van een bio-burger. Om 22:00 uur kan er uiteraard voetbal worden gekeken. En voor de echte feestgangers zijn er daarna tot drie uur ’s nachts verschillende house en funck dj’s.

Reacties


ilovenoord