Drie tips voor Over het IJ Festival // 3 t/m 13 juli

Het jaarlijkse theaterspektakel op de NDSM Werf en de IJ oevers, het kleine zusje van Oerol, barst vanaf donderdag weer los. Met een nieuw festivalhart, een zeecontainerprogramma en heel veel voorstellingen. Van 3 t/m 13 juli kunnen we ons hart ophalen en laten vervoeren naar onbekende bestemmingen.

over-ij2

foto © Saris & den Engelsman

De voorstellingen op Over het IJ Festival hebben dit jaar de stad en verstedelijking als centraal thema. Hierbij is de NDSM-werf het vertrekpunt voor de voorstellingen en tegelijkertijd de ontmoetingsplek. De theatermakers betreden deze urban playground en zullen daar hun voorstelling spelen op basis van het centrale thema.

Maar waar gaan we naartoe? We tippen drie voorstellingen van of met makers uit Amsterdam-Noord die wij zelf zeker niet willen missen!

1. Roma B. – TUSSENLAND

romab

Je staat alleen in de stationshal. Luister. Alle stations lijken op elkaar. Dit is een plek die je kent. Die van jou kan zijn. Kijk naar de mensen die haastig voorbijlopen. Kijk beter, kijk platter. Naar handen die telefoons vastklemmen, naar voeten die ongeduldig verspringen, naar de vrouw die langzaam haar koffer meesleept. Lach naar ze. Niemand die jou kent. Niemand die weet waar je vandaan komt. Hier kan je opnieuw beginnen.

Midden in de dagelijkse realiteit van centraal station speelt TUSSENLAND, de nieuwste voorstelling van Roma B. over de (on)mogelijkheid van opnieuw beginnen.

  2. Silbersee (ex vocaallab) & Project Wildeman – Woyzeck, een waanopera

woyzeck

De operazangeressen van Silbersee en de woeste mannen van Project Wildeman gaan de confrontatie met elkaar aan. Civilisatie botst op oerdrift. Strakke beats beuken in op snijdende aria’s. Pulserende mannenlijven raken verstrikt in lyrische melodieën. Een muzikale clash met fatale afloop. Woyzeck, een waanopera is een zinnelijke en rauwe interpretatie van de zaak Woyzeck, één van de bekendste crimes passionels uit de geschiedenis.

Foto : Vanden Abeele Maarten

3. Tuindorp Variaties – Over het IJ Festival & Grachtenfestival

tuindorp

Na het succes van vorig jaar is er opnieuw een samenwerking met het Grachtenfestival, waarbij er vanuit een gelijkwaardige samenwerking tussen jonge theatermakers en musici vier schetsen voor locatievoorstellingen gemaakt worden. Vorig jaar wandelde het publiek langs de grachten in de binnenstad, dit jaar lopen we door de straten en de geschiedenis van Tuindorp Oostzaan, de woonwijk die in de jaren twintig van de vorige eeuw is gebouwd voor de arbeiders van de NDSM-werf. Met een app op je Iphone/Ipad word je door de wijk geleid langs vier verschillende locaties. Je ontmoet een objectofiele vrouw, een beginnende band die op het punt van doorbreken staat, je hoort van de lokale jongeren over de dijkdoorbraak van 1960 en maakt een verwarrende tijdreis naar de jaren twintig.

Reacties


ilovenoord