Derde editie Amsterdam Drawing op NDSM // 18-21 september

In Amsterdam-Noord opent op donderdag 18 september de derde editie van Amsterdam Drawing. De beurs voor kunstwerken op papier biedt dit jaar ruimte aan meer dan 50 galeries uit binnen- en buitenland. Tijdens de beurs wordt de Èpos Press Tekeningen Prijs uitgereikt en is ook de tentoonstelling Amsterdam Drawing XL te zien.

Op de kunstbeurs, die net als vorig jaar, in een tijdelijk paviljoen op de NSDM-werf wordt gehouden, zijn werken op papier te zien van jonge talenten en (inter)nationaal gevestigde kunstenaars. Galeries uit acht verschillende landen presenteren tekeningen, gouaches, aquarellen, houtskool- en pen- of inktwerken op papier, zowel figuratieve als abstracte kunst.

Dat kunst op papier door een grote groep kunstliefhebbers wordt gewaardeerd bewijst de groeiende belangstelling van zowel galeries als bezoekers aan de beurs. In 2013 werd de beurs door bijna 5000 bezoekers bezocht. Dit jaar staan er meer galeries en zal er een groter paviljoen worden opgebouwd. Het beursoppervlak is vergroot tot ruim 1600 vierkante meter. Net als vorig jaar is de beurs ingedeeld in kabinetten, bezoekers volgen een vaste route.

Shintaro Miyake, Miss Nurse

Shintaro Miyake, Miss Nurse, 2002, kleurpotlood en potlood op papier, 39,8 x 41,9 cm, courtesy TOMIO KOYAMA GALLERY, Tokyo

Èpos Press Tekeningen Prijs
In VOUS ETES ICI, de organiserende galerie van Amsterdam Drawing, zal tijdens beurs de winnaar van de Èpos Press Tekeningen Prijs worden bekendgemaakt. De prijs is ingesteld om het hedendaagse tekenen te stimuleren en wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.
Vanaf 7 september is het werk van de genomineerden, Lenneke van der Goot, Marisa Rappard, Koen Taselaar, Levi van Veluw en Thijs Zweers, al te zien in de galerie.

AD2014 XL
Nieuw is dit jaar ook de tentoonstelling AD2014 XL. Nieuw Dakota, naast VOUS ETES ICI, presenteert in het kader van Amsterdam Drawing 15 grote werken op papier.

Henri Jacobs, Journaaltekening 249 Paysage,

Henri Jacobs, Journaaltekening 249 Paysage, 2006, aquarel en houtskool op papier, 32 x 24 cm, courtesy Galerie Bernard Jordan, Parijs

Galeries die zich voor het eerst op Amsterdam Drawing presenteren zijn ondermeer Galerie Elisabeth & Klaus Thoman uit Wenen en de vooraanstaande Tomio Koyama Gallery uit Tokyo. Op de beurs zullen ook twee nieuwe jonge galeries, Rianne Groen uit Rotterdam en Mieke van Schaijk uit Den Bosch, een presentatie van werken op papier maken.

Enkele galeries kiezen voor een solotentoonstelling: Jean Brolly (Parijs), met werken van kunstenaar David Scher, Apice for Artists (Amsterdam), met werken van Ran Zhang, Galerie Gabriel Rolt (Amsterdam) met werken van Nik Christensen en Hidde van Seggelen Gallery (London) zal kunstenaar Damian Taylor tonen.

My first drawing
Speciaal voor de beginnende kunstverzamelaar is er de presentatie ‘My first drawing’. Op de grote wand aan het begin van de beurs hangt van alle deelnemende galeries een werk dat maximaal 500 euro mag kosten.

De catering wordt dit jaar verzorgd door restaurant Noorderlicht. De Taartenkamer uit Noord verwent de deelnemers met taart. Neef Louis zal het restaurant inrichten.

Amsterdam Drawing wordt georganiseerd door Francis Boeske en Hans Gieles, eigenaren van de (ook op de NDSM-werf gevestigde) galerie VOUS ETES ICI.

Save the date! De beurs wordt van 18 tot 21 september gehouden in het tijdelijke paviljoen dat zal worden opgebouwd tussen MTV en de Smederij. Voor openingstijden en toegangsprijs zie amsterdamdrawing.nl

Gelijktijdig vindt op de NDSM-werf ook de kunstbeurs Unfair plaats, waar 40 jonge kunstenaars hun werk presenteren. Daarover later meer.

Nik Christensen, The Inquisitors Manual

Nik Christensen, The Inquisitors Manual, 2014 sumi inkt op papier, 215 x 265 cm, courtesy Galerie Gabriel Rolt, Amsterdam

Reacties


ilovenoord