Grachtenfestival in Noord // t/m 24 augustus

Door alle regenvlagen heen zien we door heel Noord de vlaggen van het Grachtenfestival hangen. Je kan nog enkele dagen genieten van een prachtig programma in Amsterdam-Noord t/m 24 augustus. Van de Tuindorp Variaties tot Prijswinnaars op de Werf en Improvisatie op het Zwanenplein. We zetten het voor jullie op een rijtje!

Tuindorp Variaties

Na het succes van de Theaterroute vorig jaar is er opnieuw een samenwerking tussen Grachtenfestival Amsterdam en Over het IJ Festival, waarvoor jonge theatermakers en musici samen vier korte locatievoorstellingen hebben gemaakt. Waar de route vorig jaar langs de grachten in de binnenstad liep, trekken we dit jaar het water over. De Tuindorp Variaties nemen je mee door de straten en de geschiedenis van Tuindorp Oostzaan, de woonwijk die in de jaren ’20 van de vorige eeuw is gebouwd voor de arbeiders van de NDSM-werf. Met een app op een Iphone/Ipad word je door de wijk geleid langs vier verschillende locaties.
Ontmoet een beginnende band uit Tuindorp die wereldberoemd gaat worden, een objectofiele vrouw, de lokale jongeren die je vertellen over de dijkdoorbraak van 1960 en maak een verwarrende tijdreis naar de jaren ’20.

Zaterdag 23 augustus
Aanvang: 16:30 uur; 17:00 uur; 19:00 uur en 19:30 uur
Woensdag 20 augustus; donderdag 21 augustus en vrijdag 22 augustus
Aanvang: 19:00 uur; 19:30 uur en 20:00 uur
Duur: ca. 105 minuten
Locatie: Zonneplein
Toegang: €16,-; CJP: € 12,-

Jazz on a Summer’s Day: Documentaire

big-band

Dé klassieker onder de jazzconcertfilms: een verslag van het vierdaagse jazzfestival in Newport, Rhode Island, in 1958. Met onder anderen een jonge Louis Armstrong, Dinah Washington, Thelonious Monk en Gerry Mulligan. Na afloop speelt buiten de Dutch Concert Big Band dat barst van het jonge jazztalent. Met zangeres Sanne Huijbregts brengen ze swingende muziek, geïnspireerd op de legendarische documentaire.

Vrijdag 22 augustus
Aanvang: 21:00 uur
Locatie: EYE
Toegang: € 10,-; CJP: € 7,50

Jazz on a summer’s days: Dutch Concert Big Band Live!

Op het terras voor EYE staat de Dutch Concert Big Band, de jongste professionele bigband van Nederland. Een bonte verzameling talentvolle jazzmusici afkomstig van het Conservatorium van Amsterdam. Drummer en bandleider Kevin van der Elzen is pas 22 jaar!
Samen met de jonge jazzvocaliste Sanne Huijbregts spelen zij muziek geïnspireerd op de documentaire Jazz on a summer’s day (1959). Deze registratie van het Newport Jazz Festival 1958 bestaat uit unieke beelden van een jonge Louis Armstrong, Dinah Washington, Thelonious Monk en Gerry Mulligan en wordt beschouwd als een van de beste jazzdocumentaires ooit. Werken en standards van onder meer Jimmy Giuffre en Gerry Mulligan uit de documentaire zullen nieuw leven ingeblazen worden. Alle ingrediënten voor swingende, zwoele zomeravond.

Vrijdag 22 augustus
Aanvang: 22:30 uur
Locatie: Op het terras voor EYE
Toegang: gratis

Prijswinnaars op de NDSM-werf: Lidy Blijdorp

lidy

In 2012 won Lidy Blijdorp het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Lidy is een jonge gepassioneerde celliste met een enorme vertelkracht, alom geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’.
De cello is een instrument waarvoor een prachtig solorepertoire geschreven is. Vandaag neemt Lidy het publiek mee op een reis door de tijd. De Zesde Suite van Bach (ca 1720) werd ruim twee eeuwen voor de Eerste Suite van Britten (1964) gecomponeerd, zullen er desondanks overeenkomsten te horen zijn? Het concert vindt plaats op het onlangs aangemeerde Veronicaschip.

Zaterdag 23 augustus
Aanvang: 11:00 uur
Duur: 1 uur
Locatie: Veronicaschip – NDSM-Pier 1
Toegang: € 13,-; € 9,75

Prijswinnaars op de NDSM-werf: Blake Weston & Andrea

“Al hakken ze mijn beide handen eraf, dan nog zal ik de pen tussen mijn tanden houden en muziek schrijven.” D. Shostakovich

Klarinettist Blake Weston (winnaar van Grachtenfestival Conservatorium Concours 2011) en harpiste Andrea ontwikkelden samen een muzikale voorstelling: ‘Noot breekt wet’. Een ode aan de kracht van de muziek en de moed en veerkracht van de onderdrukte mens. Andrea en Blake laten horen hoe muziek moed en hoop geeft in bange tijden en misschien wel de enige uitdrukkingsvorm blijkt te zijn, wanneer woorden tekort schieten en alle kritische geesten tot zwijgen zijn gebracht.

Zaterdag 23 augustus
Aanvang: 13:00 uur
Duur: 1 uur
Locatie: Loetje aan ’t IJ –  Werfkade 14
Toegang: € 13,-; € 9,75

Prijswinnaars op de NDSM-werf: On-Time

Dit virtuoze slagwerktrio is van alle markten thuis en neemt u vandaag graag mee naar diverse plekken zoals de eetkamer, waar met bestek en servies op de tafel een heel slagwerkstuk wordt gespeeld. Vervolgens wordt uit veiligheidsoverwegingen gevraagd een helm op te doen, omdat we ons op een bouwput bevinden en je zo maar ondersteboven kan worden gelopen. Om op adem te laten komen is er ook ruimte voor Bach, om vervolgens weer te eindigen met een klapper!
Slagwerktrio On-Time won in 2013 het Grachtenfestival Conservatorium Concours, toen onder de naam Davai Percusion.

Zaterdag 23 augustus
Aanvang: 15:00 uur
Duur: 1 uur
Locatie: Nieuw Dakota – Ms. Van Riemsdijkweg 41 b
Toegang: € 13,-; € 9,75

Het geheim van Boccherini

Rosanne-Philippens-(2)

Cellist Anner Bijlsma ging in 2008 op zoek naar het geheim van de Italiaanse componist Luigi Boccherini (1743 – 1805), een pionier van de kamermuziek die strijkkwartetten, -kwintetten en -trio’s componeerde en een grote bijdrage leverde aan het cellorepertoire. De zoektocht van Bijlsma werd op beeld vastgelegd door zijn dochter en regisseuse Carine Bijlsma. Ook violiste Rosanne Philippens maakt onderdeel uit van deze veelgeprezen documentaire die tevens een inspiratiebron vormt voor het concert in de Buiksloterkerk.

Talentvolle, jonge musici die al meerdere edities deel uitmaken van Grachtenfestival Amsterdam trakteren het publiek op een prachtig kamermuziekprogramma. De Buiksloterkerk, een verborgen juweel in Amsterdam Noord, biedt podium aan dit bijzondere kamermuziekgezelschap bestaande uit Rosanne Philippens en Niek Baar, viool; Anna Magdalena den Herder, altviool; Sietse-Jan Weijenberg en Jan-Bastiaan Neven, cello.

Naast Boccherini speelt het ensemble het Tweede strijkkwartet op. 35 van Anton Arenski voor de ongebruikelijk bezetting bestaande uit viool, altviool en twee celli. Arenski, leerling van Nikolaj Rimski-Korsakov, was een van de grote beloften van de laat 19e eeuwse Russische muziek.

De Buiksloterkerk is het oudste monument in Noord en wordt, sinds het stoppen van de kerkdiensten, door haar buurtbewoners beheerd. De buurtbewoners slaan al jaren de handen ineen om deze kerk te laten bloeien met vele culturele activiteiten.

Zondag 24 augustus
Aanvang: 15:00 uur
Duur: 1 uur
Locatie: De Buiksloterkerk
Toegang: € 13,-; CJP: € 9,75

Jong & Jazz

De Noorderparkkamer biedt veelbelovend, net afgestudeerd talent een mooi podium. Een octet bestaande uit jonge jazzmusici neemt het publiek mee in hun avontuurlijke programma. Van jazzstandards tot improvisatie, dwars door de hele jazzgeschiedenis!

Zondag 24 augustus
Aanvang: 16:00
Duur: 1 uur
Locatie: Noorderparkkamer – Floraparkweg 1
Toegang: Gratis

Muziekstraat: Improvisatie!

De naam van deze straat zegt eigenlijk al genoeg; het bruist er namelijk van de muziek. Muzikant en instrumentontwerper Yuri Landman improviseert er deze middag met verschillende buurtbewoners op los.

Zondag 24 augustus
Aanvang: 17:00 uur
Duur: 45 minuten
Locatie: Zwanenplein
Toegang: Gratis

 

Reacties


ilovenoord