A’DAM ontkroond

De transformatie van de voormalige Shelltoren in Amsterdam-Noord naar A’DAM is dinsdagmiddag 9 september officieel van start gegaan. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de toren hiervoor ontdaan van zijn karakteristieke luifel. De komende twintig maanden wordt de toren ingrijpend vernieuwd en verbouwd tot een multifunctioneel icoon voor de stad.

adam-05

Burgemeester van der Laan geeft het sein

adam-03

Het takelen kan beginnen!

adam-04

…. en touchdown!

De oorspronkelijke Shelltoren werd in 1971 opgeleverd naar een ontwerp van architect Arthur Staal. Sinds eind 2009 staat de toren leeg. De toren is een bekend icoon aan het IJ maar was tijdens het gebruik door Shell altijd hermetisch afgesloten voor het publiek. Vanaf 2016 komt hier verandering in. A’DAM wordt het episch centrum voor creatieve bedrijven uit de muziek en dance industrie. Het wordt een observatiepunt met een prachtig uitzicht over de stad en krijgt een ronddraaiend restaurant, een hotel en diverse uitgangsgelegenheden. A’DAM wordt een baken aan de rivier dat 24 uur per dag leeft en Amsterdam Noord definitief onderdeel van het centrum van de stad maakt.

Opening april 2016

In het najaar van 2012 zijn Sander Groet, Duncan Stutterheim, Hans Brouwer en ontwikkelaar Lingotto door de gemeente geselecteerd voor de herontwikkeling van de toren. De afgelopen 1,5 jaar is hard gewerkt aan uitwerking van de plannen en deze zomer is conform de planning gestart met de verbouw. In april 2016 opent A’DAM naar verwachting haar deuren voor het publiek.

Complexe opgave

Het transformeren van een leegstaand kantoorgebouw voor oorspronkelijk 400 medewerkers naar een multifunctioneel gebouw voor dagelijks zo’n 2.500 gebruikers is een complexe opgave. Bouwbedrijf J.P. van Eesteren gaat de toren ingrijpend verbouwen. Door de slechte bouwtechnische staat moet de betonnen gevel van de toren geheel worden vernieuwd. Ook de kroon wordt opnieuw gemaakt waarbij de luifel een echte verdieping wordt die plaatst biedt aan een observatiepunt. Verder worden alle installaties in het gebouw vervangen en komen er nieuwe liften in de bestaande schachten. Met al deze maatregelen wordt de toren een duurzaam gebouw en gaat A’DAM een volgende levensfase in van minstens 40 jaar.

A’DAM Toren

adam-02

Massive Music en ID&T vestigen hier hun kantoor, te midden van tal van kleinere bedrijven uit deze belangrijke groeisector. De top van de toren is bestemd voor de Lookout. De toren biedt daarnaast plaats aan een observatiepunt met prachtige vergezichten over de stad, de havens en waterland. Verder kun je er eten, onder meer in het ronddraaiend restaurant 360, zijn er diverse bars en uitgaansgelegenheden en kun je overnachten in boetiek hotel Sir Adam. Ook kun je een feest of bijeenkomst organiseren in een van de kamers van A’DAM’s Loft. De toren heeft een 24 uurs vergunning wat betekent dat er een vrije sluitingstijd is. Direct naast de toren wordt een ondergrondse garage gerealiseerd met 204 plaatsen.

openingsbeeld: Jasper Juinen voor A’DAM Toren

Reacties


ilovenoord