Buurtbouwmarkt van start in Buiksloterham

Als je ook nieuwsgierig bent naar die tent tegenover Neef Louis: dat is nou de Buurtbouwmarkt: een nieuw, gratis 10-daags evenement met als hoofdthema: bouwen. Aan je eigen huis en buurt. Ik heb ‘m eerder al genoemd in het artikel over het nieuwe kavelaanbod in Noord, maar vind dat ie wel een aparte aankondiging verdient. Vooral omdat er op zaterdag 27 september wordt aangehaakt bij Nationale Burendag, en alle Noorderlingen expliciet zijn uitgenodigd (bij deze!) om te komen kijken en kennis te maken met de plannen en nieuwe (toekomstige) bewoners van Buiksloterham. Je kunt ook al eerder komen, want de Buurtbouwmarkt opent vrijdag 19 september om 15 uur met het slaan van de eerste paal van het eerste grote woon-werkgebouw dat er komt. En tot en met zondag 28 september is er iedere dag wel iets te doen.

Tijdelijk dorpsplein
Je kunt de Buurtbouwmarkt het best beschouwen als een tijdelijk dorpsplein. Je kunt er dus geen bouwmaterialen kopen (dat aanbod is al groot genoeg in BSH) maar ideeën, inspiratie en contacten op doen, of gewoon rondslenteren en sfeer proeven. Gratis.

Het festivalterrein ligt aan de Ridderspoorweg tegenover Neef Louis en Van Dijk en Ko. Dit gebied heeft nu nog veel braakliggend terrein (wat ook zijn charme heeft..) maar in een paar jaar ontstaat hier een nieuw buurtje met veel zelfgebouwde huizen.

De Buurtbouwmarkt is een initiatief van en voor (toekomstige) bewoners en ondernemers uit Buiksloterham om nu alvast met elkaar in gesprek te gaan over de inrichting en duurzaamheid van deze buurt in verandering. Ook als je niet gaat wonen in Buiksloterham ben je van harte welkom: De Buurtbouwmarkt is namelijk ook een Open Huis voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam bouwen, gebiedsontwikkeling van onderaf of nieuwsgierig is naar wat er nu allemaal gebeurt in Buiksloterham.

Leuke dagen
Als je gewoon wilt komen kijken, zijn zondag 21 en zaterdag 27 september (Nationale Burendag) waarschijnlijk het leukst. Op zondag de 21e is er ook letterlijk veel te bouwen. Zo kun meedoen aan een workshop Powertool maken van je (oude) elektrische gereedschap. Komt daar iets uit dat bromt, gromt en hard gaat? Dan kun je hiermee je geluk beproeven tijdens de voorronde voor het echte NK Powertoolracen op zaterdag 27 september tussen 15.00-17.00 uur. Timmer je liever? Kan ook. Onder begeleiding van HotMamaHot wordt er een totempaal gemaakt. Daar kun je je dan aan vasthouden, want tussen 15 en 18 uur is er karaoke (en ja, je kunt je afvragen waar het zelf doen een grens bereikt…). Vanaf 22 uur wordt de Nationale Burendag in Buiksloterham afgesloten met een Classical Music Rave georganiseerd door en bij Undercurrent. Alleen al de moeite waard voor de locatie in het paviljoen op het IJ. Op bovengenoemde dagen kun je op de Buurtbouwmarkt ook terecht voor een hapje, drankje en is er muziek. Er is zelfs kinderopvang, verzorgd door nabijgelegen Moppetoet.

De diepte in
Voor diehards is er van ma- tot en met donderdagavond een programma in samenwerking met Pakhuis de Zwijger. Onder de noemer De tiendaagse van coöperatie Buiksloterham wordt onderzocht hoe bewoners, ondernemers en betrokken organisaties in een lokaal collectief een gebied kleinschalig, van onderaf kunnen ontwikkelen. Met veel aandacht voor duurzaamheid, water- en energiebeheer. Ook weer in de tent.

Let wel: het programma van de Buurtbouwmarkt is ook (deels) under construction, net als de buurt zelf. Dus houd voor het actuele programma buiksloterham.nl en deze pagina van Pakhuis de Zwijger in de gaten.

Voor foto’s en updates: Facebookgroep Individuele Zelfbouw in Buiksloterham  

Cartoon_overzichtBSH

 

Reacties


ilovenoord