Eten bij THT aan het IJ mist nog de puntjes op de i

De Tolhuistuin opent deze hele week officieel zijn deuren. THT, het nieuwe restaurant in de oude Shell kantine, hadden we al meermaals bezocht; het terras dan voornamelijk. Heerlijk toeven daar met een drankje, maar eten? Dat nog niet, op een portie bitterballen na. Dus keerden we afgelopen donderdagavond onze spaarpot om en maakten een reservering.

Bij binnenkomst lieten we weten gereserveerd te hebben, maar dat kon men niet zo 1-2-3 vinden. Ach ja, we nemen plaats  aan een raamtafeltje en dat uitzicht is heerlijk. De airco, op een standje ‘zomerhitte verdrijving’ verdrijven we met een vestje erover. Het kaarsstompje op de tafel laat zijn laatste restjes kaarsvet over de twee menukaarten druipen naast een ikea-mini-cactusje. Schattig.

tht-04

Lobke, onze serveerster, legt het concept uit. Allemaal kleine hapjes rond de 8 of 9 euro, die je deelt met elkaar. Na een hapje of twee, drie, heb je volgens Lobke genoeg. Hmm, soort van tapas-fingerfood concept. Best aardig idee. Van alle windstreken wat, dus altijd een soort vakantiegevoel. En, of we wat willen drinken. Wat denk je? We hebben altijd zin in een wijntje op zo’n avond. Door noord dwalen maakt dorstig. We bestellen gewoon de witte huiswijn. Moet niet mogen tegenvallen. Die gaat voor 19 euro per fles. Een Chileense Sauvignon Blanc uit 2014 van Urmenta. Lekker!

De fles wijn komt in een koeler, zonder ijs erin, en mét dop erop! Schroefdop. Ach, kurk of dop, nou en? En dan is ze weg. Hu? En nu? Voorproeven? Bij de Dirk hebben ze ook wijn met schroefdop en draaien kan ik als de beste. Openschroeven en inschenken maar. Na de eerste slok proeven we dat de glazen of nét uit de vaatwasser komen of niet zijn nagespoeld. Even walsen en doorslikken. We kijken elkaar lachend aan en buigen ons over de kaart. Geen zin om nieuwe te vragen.

Vier hapjes, dat past binnen ons budget. Maar welke? De kaart is een enorm ratjetoe van verschillende gerechten die hopelijk door ons enige verbinding gaan krijgen door onze keuze. Eerst maar twee, want de kans is anders dat je vier gerechten tegelijk op tafel krijgt. De ‘Caesar salade van little gem, anjovis- mayonaise, croutons, 4 minuten ei & Parmezaanse kaas’  en ‘Pulpo ala gallega met truffelardappelen en een zwarte knoflook olie” is onze de keuze voor de eerste ronde.

tht-01

De salade is okéé, beetje karig met de dressing, maar met een ei en een little-gem-slaatje kan niet veel misgaan. Al is het 4 minuten ei eigenlijk al bijna een hardgekookte, met een drupje vloeibaar eigeel. Dat is dus niet dippen met die ene crouton die er als een evenwichtsbalk bovenop ligt.

tht-02

De Pulpo ligt met vijf stukjes op drie stukje aardappel. Die Pulpo is trouwens superheerlijk mals, dat kunnen we niet ontkennen en de olie maakt het écht af. Stukje brood erbij, dan hadden we die laatste restjes niet met onze vingers hoeven te aflikken. Er wordt sowieso geen brood of een waterkaraf bij THT gebracht bij aanvang.

Tweede ronde. Ondertussen schenken we bij en mijmeren bij het geweldig uitzicht over het IJ over van alles en nog wat. De wijn smaakt trouwens erg goed. De ‘BBQ gemarineerde pork roast met zoetzure komkommer’ en ‘Pittig gekruide poussin met huisgemaakte mayonaise’ komen vliegensvlug op het kleine tafeltje terecht. Ons kaarsje is reeds verschrompeld tot niks en uitgedoofd, die zetten we maar terzijde. We plukken een nieuwe van een lege tafel naast ons.

tht-03

Samen maken we de maaltijd lachen we. De varkensstukjes zijn redelijk, iets te droog en met een korstje, maar dat is BBQ. De poussin plukt lekker weg en de mayo hemelt alles op. En het is een héél piepkuiken. Dat is ook wel een verrassing! Maar wel kaal op zo’n bordje alleen. Daar hoort eigenlijk verse friet bij … of toch weer dat stukje brood dat we steeds missen. Of een garnituurtje, al is het maar een tomaatje of schijfje fris komkommertje of iets dergelijks.

Enfin, wijn op, hapjes op. Aftikken met een lekkere thee en een Irish Coffee dan maar. Die laatste zou ik toch maar niet nemen. In een wijnglas komt een bruinige koffie met een soort senseo-achtig-schuimkraagje.

tht-05

Och ja, het zijn nét die kleine dingen, die alles veraangenamen. Die laatste puntjes op de i zeg maar. In totaal rekende we 64 euro af (inclusief toch een fooi) voor twee personen. THT, niet slecht, maar kan beter.

Reacties


ilovenoord