Kijken, kijken, zelf bouwen?

Lijkt het je wel wat om je eigen huis te (laten) bouwen? Op zondag 28 september organiseert de gemeente een kijkdag voor het nieuwe kavelaanbod in Amsterdam. En dat is in Noord best groot: snel geteld meer dan 70 kavels op 7 locaties. Met o.a. 2 plekjes aan de Buiksloterdijk, 19 kavels voor ruime woon/-werkpanden aan de Klaprozenweg in Buiksloterham en 11 waterkavels voor woonboten met tuin aan de Moestuinlaan in de nieuwe wijk De Bongerd. Ook in het Entreegebied in de Waterlandpleinbuurt, aan de Appelweg/Oostzanerdijk en bij de Schepenlaan in het Koopvaardersplantsoen wordt ruimte gemaakt voor zelf ontworpen huizen.

Eerste kavels in Buiksloterham
Het is 3 jaar geleden dat de eerste stukken grond in Buiksloterham als zelfbouwlocatie in Noord op de markt zijn gebracht. Tussen de Klaprozen- en Papaverweg wordt druk geheid en getimmerd, en de eerste huizen zijn inmiddels bewoond. Ik ben zelf van deze eerste lichting, en er was wel wat voorstellingsvermogen voor nodig om in oktober 2011 de potentiële charme van dit gebied te zien. Inmiddels is het de grootste zelfbouwlocatie in Noord, en broeit er van alles. Er is veel initiatief vanuit bewoners die willen bijdragen aan de ontwikkeling van de buurt.

Cartoon_Zelfbouw

Cartoon_Buikloterham-2

De Buurtbouwmarkt
Een voorbeeld hiervan is De Buurtbouwmarkt: een gratis, 10-daags evenement dat op vrijdag 19 september begint in de grote tent (zaterdag opgebouwd) op het veld tegenover Neef Louis en Van Dijk & Ko a/d Papaverweg. Het hoofdthema is ‘bouwen’: aan je eigen huis en aan de buurt die daarmee ontstaat. Het is een plek voor organisaties, bedrijven en bewoners om met elkaar in gesprek te gaan over de inrichting van de buurt: een soort tijdelijk dorpsplein. De Buurtbouwmarkt is voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam bouwen, gebiedsontwikkeling of die nieuwsgierig is naar wat er gebeurt in Buiksloterham. De kijkdag op 28 september voor de kavels aan de Klaprozenweg begint dan ook om 12 uur bij De Buurtbouwmarkt.

Opbouw tent buurtbouwmarkt

De kijkdag
Dus stel dat je denkt: best leuk zo’n stuk grond, maar wat kun je daar nu mee? En wat moet je allemaal echt zelf doen? Dan kun je voor een algemene toelichting op zondag 28 september om 10.30 uur terecht bij de Roze Tanker in het Noorderpark. Vanaf 12 uur kun je één of meerdere locaties bezoeken. Dat kan natuurlijk altijd, maar bijkomend voordeel deze dag, is dat er medewerkers van de gemeente zijn om je vragen te beantwoorden. Handig om een beter beeld te krijgen van de toekomstige situatie van je mogelijke woonplek. Want: hoeveel woningen gaan er komen? Wat zijn de plannen met de openbare ruimte? En hoe zit het met voorzieningen?

De zelfbouwmarkt
En als je dan serieus geïnteresseerd bent, kun je op 4 oktober op de Zelfbouwmarkt op het Zeeburgereiland, een optie nemen. Houd er rekening mee dat er mogelijk een wachtrij ontstaat voor schaarse en populaire kavels, bijvoorbeeld op een hoek. Bij vorige zelfbouwmarkten hebben mensen zelfs voor de deur overnacht om het kavel van hun voorkeur te bemachtigen. Vooralsnog is het een mooie nazomer, als dat zo blijft kan kamperen best gezellig zijn. En nuttig: zo leer je wel meteen je (toekomstige) buren kennen.

Het nieuwe kavelaanbod in Noord

De Buurtbouwmarkt

 

 

 

Reacties


ilovenoord