Maak kennis met het ‘Paard van Noord’ op de muziekborrel // 13 sept

De monumentale betonkraan langs het Zijkanaal I in Amsterdam-Noord zal voortaan ‘Paard van Noord’ heten. Buurtbewoners zijn bezig met een reddingsactie voor de oude kraan. Bij de kraan moet een zwemsteiger en buurtpaviljoen komen. Op zaterdag 13 september vindt er een muziekborrel plaats.

De Vereniging Paard van Noord wil een inspirerende plek creëren aan het Zijkanaal I waar omwonenden en bezoekers elkaar ontmoeten en samen activiteiten kunnen ondernemen. De buurt behoudt zo een icoon, en krijgt ook een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jong en oud. Bas Kok vertelt erover in onderstaande video van Edith van Overveld.

De locatie omvat naast de betonkraan als industrieel erfgoed, ook nog het paviljoen aan het water als multifunctionele binnenruimte, en een betonmonument als amfitheater en zitplek buiten. Paard van Noord is een mooi voorbeeld van een ‘bottom-up’ initiatief. Het motto is:
‘ieder z’n kraan’. Het is de ambitie om buurtondernemerschap te stimuleren en bij te dragen aan de ontwikkeling van jongeren uit de omgeving. Het Paard van Noord als toekomstige ontmoetingsplek kan nog verschillende vormen aannemen. De uiteindelijke realisering is afhankelijk van beschikbare fondsen en sponsoring, technische mogelijkheden en mogelijke samenwerkingsverbanden met andere partijen. Helpende handen en elke vorm van materiële en financiële support zijn dus welkom.

paard-01

Muziekborrel

Om de wederopstanding te vieren is er op zaterdagmiddag 13 september vanaf 14.30 uur een ‘bring-your-own’-muziekborrel bij de kraan. Dit als onderdeel van de opening van het nabijgelegen Concertgemaal waarmee het gaat samenwerken. Wie zelf een hapje of drankje meebrengt wordt tegen vieren getrakteerd op een mooi optreden van het Trombone Ensemble van het Conservatorium. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten.

Over de nieuwe naam: Het Paard van Noord

De nieuwe naam is gekozen uit tientallen inzendingen. Uit gesprekken met de voormalig werklieden van de betonfabriek bleek dat ze de kraan de bijnaam ‘Paard van Noord’ gaven vanwege zijn karakter als ‘werkpaard’. In z’n eentje verrichtte deze kraan bijna letterlijk dag en nacht de overslag van enorme hoeveelheden zand en grind ten behoeve van de betonbouw. De hijskraan Paard van Noord is thans één van de laatste historische objecten die verwijst naar de grote industriële bedrijvigheid in Amsterdam-Noord. Voor de woningbouw in Noord heeft de kraan enorme betekenis gehad. Hele wijken (Molenwijk, Banne, Nieuwendam-Noord) zijn opgetrokken uit het beton van deze kraan.

Historie van de Kraan

paard-02In 2008 verhuisde Mebin en deed de oude kraan over aan het Stadsdeel Noord. Sindsdien ligt de grijperkraan, die in goede toestand verkeert, plat in het zand van de nieuwe woonwijk De Bongerd. Hier dreigde hij letterlijk tussen de wal en het schip te raken. Er was sprake van dat de kraan uit het gebied verplaatst moest worden. Buurtbewoners kwamen in actie om het industriële relikwie te redden. De wederopstand van de kraan zoals de buurt die in gedachten heeft is die van een ‘verbindingsplek’. Waar de kraan dit vroeger met cement letterlijk deed, gaat hij het straks op symbolische wijze weer doen. Als concrete plek biedt de kraan een centraal gelegen knooppunt tussen de omliggende wijken Bongerd, Banne, Tuindorp-Oostzaan, Kadoelen, NDSM en Buiksloterham. Juist door de vele veranderingen in deze wijken is hier behoefte aan verbindende activiteiten.

Zaterdag 13 september
Locatie: Verstuiverstraat nabij Kadoelenbrug
Tijdstip: vanaf 14.30 uur (kinderprogramma)
Trombone Ensemble omstreeks 15.45 uur

Reacties


ilovenoord