Wat vissers vissen

Het lijkt wel alsof vissen verhipt. Ik zie ze overal de laatste tijd, die vissers. Langs de Buiksloterweg, naast de pont, over het sluisje, de Ranonkelkade. Soms met professionele uitrusting, andere keer vooral met veel blikken bier.  Vissen is niet mijn ding, maar ik vraag me vooral af: waar vissen die lui nou naar? Meest spectaculaire vangst lijkt mij een verroeste fiets die je uit het water plukt maar verder….

Niets blijkt minder waar. Volgens ‘de Zwart’ zit hier karper en snoek.  Sporadisch brasem, voorn en de vrijwel uitgestorven  paling.  Maar echt gebeten wordt er niet. De Zwart zit aan de kant van de vaart, naast het Noorderpark. Gemiddeld een paar uurtjes per dag staart hij naar de dobber. Heerlijk. Je moet het zelf ervaren, dan snap je het wel. ‘Sinds de dijk in de Buikslotervaart is vernieuwd  hapt er alleen niks meer. Er zit geen riet meer, en de grote sleepboten jagen alle vissen weg’. Nee, vroeger was dat was anders. Of hij dan nu geen een andere plek overweegt? ‘Nee joh. Ik niet. Ik zit hier toch prachtig zo?’

Visser de Zwart bij de Buiksloterweg

Visser de Zwart bij de Buiksloterweg

Joop, een stukje verder, vist vanuit zijn boot. Happen doen ze nog niet, maar als hij wat vangt gooit hij ze net als de Zwart altijd terug. Volgens hem zijn er wel Surinamers die de Karpers eten.

Over de buit zijn vissers Douwe en Art een stuk beter te spreken. Zij zitten aan het eerste stukje gras op de Buiksloterweg, zodat ze daarna gemakkelijk bij Ot en Sien een afsluiter drinken, vermoed ik. Vissen verhipt niet, het is gewoon het vis-waardige weer wordt mij verteld. Al gauw komt de foto van Art tevoorschijn, een vis die een paar dagen geleden op precies dezelfde plek is gevangen. Wat een monster! Het gevecht met zo’n beest, daar gaat het de heren om. En ze vechten hier voldoende om de lol er in te houden. Als ik de heren verlaat wordt er geklaagd over het gebrek aan een diepte interview, maar ik wil de buurman visser, een paar luttele meters verder, ook nog even spreken.

Zijn enorme tentenkamp maakt nogal indruk. Alsof hij niet weg te slaan is bij zijn dobber. ‘Mag ik je wat vragen over vissen, probeer ik’. Schichtig kijkt hij op van zijn gestaar. ‘Nou nee. Ik ben bezig’.

Dat is waar. Inmiddels weten we in ieder geval waarmee. Karper en Snoek.

Art en Douwe

Art en Douwe

Vissen vanuit de boot helpt niet

Vissen vanuit de boot helpt niet

Dit vang je dus in Noord!

Reacties


ilovenoord