Museum Het Domein in Amsterdam-Noord // 10 okt t/m 17 nov

In oktober en november 2014 zal een belangrijk deel van de hedendaagse kunstcollectie van Museum Het Domein uit Sittard te zien zijn in de expositieruimte van Framer Framed in de Tolhuistuin. De tentoonstelling is vernoemd naar een sleutelwerk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion (New Bedford, Massachusetts, 1961): Costume Bureau.

Marc Dion houdt zich in zijn werk bezig met hoe de mens de natuur representeert in taxonomie, classificaties en museale presentaties. Zijn humorvolle werk heeft veelvuldig een sterk performatief karakter: voor verschillende projecten neemt de kunstenaar de gestalte aan van de meest uiteenlopende karakters.

In Costume Bureau brengt Dion verschillende uitdossingen samen die hij droeg tijdens een periode van vijftien jaar. Binnen de verzameling van Museum Het Domein vormt Dions kostuumgalerij een icoon voor de manier waarop kunstenaars tegenwoordig gestalten aannemen die vaak ver voorbij de grenzen van de kunst reiken – als biologen, antropologen, archeologen of anderszins onderzoekers van hun tijd.

De tentoonstelling omvat werk van onder anderen Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla, Roger Ballen, Jota Castro, Mel Chin, Mark Dion, Eugenio Dittborn, Alfredo Jaar, Javier Téllez en Sarah Vanagt. De expositie is samengesteld door curator Roel Arkesteijn van Museum Het Domein.

Iedereen is welkom op de feestelijke opening van de expositie in aanwezigheid van curator Roel Arkesteijn op vrijdag 10 oktober vanaf 17:00 in de zaal van Framer Framed in de Tolhuistuin (naast restaurant THT).

Reacties


ilovenoord