Nacht van de Doden // 1 november

Voor de derde keer vindt op 1 november de Nacht van de Doden plaats op de NDSM Werf. Met onder andere Rouwkost, Troostdrank, het Gedenkkaarsje en een Muntje voor de Veerman kunnen we doden herdenken; nadenken over de dood en welke plaats die in ons leven heeft.

We nodigen je uit een kaarsje te komen branden op het Vuureiland ter nagedachtenis aan je dierbare overledenen, en deze namen toe te vertrouwen aan de Fluisterwolk. Je wordt hierin liefdevol begeleid met gepaste rouw(e) klanken, licht in de duisternis, Rouwkost en Troostdrank. Vuurtonnen als stalen knipselwerkjes verlichten je pad, de Veerman zet je over met zijn bootje terwijl het water tot leven komt, opdoemende beelden verlichten de nacht, een verstild Avé Maria-moment slaat om naar bruisende levendigheid wanneer onze muzikanten uit de tent gelokt worden, kunstige culinaire hapjes en drankjes worden geserveerd als doe-het-zelf ritueeltjes. De Aanzegger heeft net als in vroegere tijden voor ieder een luisterend oor, en hult ons vannacht in een fluisterwolk met de namen van de overledenen die steeds voller en voller wordt. Tot aan het ochtendgloren blijft er uiteraard gelegenheid tot het bijzetten van een kaarsje.

De Nacht van de Doden is geïnspireerd op het Mexicaanse ‘El Dia de los Muertos’.  In Mexico gelooft men dat op 1 en 2 november de doden de speciale gasten zijn. Families verlichten het pad vanaf de straat naar het familiealtaar met goudbloemblaadjes, zodat de zielen de weg naar huis vinden. El Dia de los Muertos is een uitbundige, feestelijke gebeurtenis omdat het de mogelijkheid biedt om te verenigen met de doden en samen deel te nemen aan de aardse geneugten van het leven.

De toegang bedraagt € 7,50 en is inclusief Gedenk-kaarsje, Muntje voor de Veerman, Rouwkost, Troostdrank en programmaboekje.

// openingsfoto: Ineke Keyzer

Reacties


ilovenoord