Nieuwe artistieke hotspot van Noord

Noord krijgt er een bijzondere lunchgelegenheid bij in een gebied dat jarenlang ’t best bewaarde geheim van Noord was. De opening van Expo café ZAMEN is een belangrijk moment in de toegankelijkheid van het kunstenaarsbastion van de Zamenhofstraat. Compleet met terras tegenover de scheepshelling – want we zijn natuurlijk wel in Noord.

Zeg je in Amsterdam-Noord kunst en horeca, dan roepen veel mensen al snel: NDSM! Begrijpelijk, want de NDSM-werf timmert sinds 2000 aan de weg als hotspot voor kunstenaars en horeca. Wat veel mensen niet weten is dat er in Noord nóg zo’n bolwerk bestaat. Een oude scheepswerf met kleine en grote gebouwen met meer dan driehonderd creatieven verspreid over tientallen ateliers, bedrijfjes en werkplaatsen. De Zamenhofstraat bij de vroegere scheepswerf Verschure. Sinds kort beter bekend als de plek waar het nieuwe Oostveer aanlandt.

Die nieuwe pontverbinding lijkt Marianne Verbruggen net het laatste zetje gegeven te hebben om de Zamenhofstraat eindelijk die welverdiende pleisterplaats te geven. ‘De kunstenaars en ambachtsmensen die hier werken hebben nog niet een gezellige plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Dus het wordt hoog tijd. En de mensen die de pont net missen, kunnen bij het loket een koffie halen,’ aldus Verbruggen.

zamen bord kln

Het heeft lang geduurd voor dit geheime stukje Noord is ontdekt. En dat terwijl het juist de oudste kunstenaarsenclave van Noord is. Al in de jaren tachtig was de Zamenhofstraat de thuisbasis van het 45 kunstenaars tellende collectief ’t KAN (Kunstenaars Amsterdam Noord). Destijds vestigden deze kunstenaars zich onder protest in de lege fabrieksruimtes die het Stadsdeel beschikbaar stelde. ‘Mensen gaan toch niet naar een industrieterrein om een kunstexpositie te bekijken,’ luidde destijds de verzuchting. Zelfs kunstenaars konden zich destijds de ongekende metamorfose van industrieel Noord nog niet voorstellen.

zamen inside kln

Hoe anders is dat nu. In de verschillende gebouwen van de Zamenhofstraat werken vele disciplines. De traditionele olieverfschilder werkt er naast de experimentele beeldhouwer en meubelmaker. Er zitten relatief veel modeontwerpers, wat mogelijk te maken heeft met de aanwezigheid van het hoofdkantoor van GSUS. Maar de Zamenhofstraat is rommeliger dan NDSM. Kunstenaar, ambachtsman en automonteur werken er kriskras door elkaar heen. Marianne Verbruggen was met haar man al langere tijd met de Garage Oude Ster aanwezig op de hoek van de begane grond. “We zaten hiervoor in De Pijp bij de Ferdinand Bolstraat en het Heinekenplein. Ons oude uithangbord in de vorm van een bootje dat altijd in de Pijp hing, hangt nu hier aan de gevel met een nieuwe tekst.

zamen toilet kln

“Ja, daar zit wel symboliek in,” glimlacht Verbruggen, die jarenlange ervaring heeft als bedrijfsleidster van grote horecazaken. “Maar het is natuurlijk ook gewoon een gezellige ontmoetingsplek voor iedereen die hier koffie wil drinken of een broodje wil eten. Verder is het een expositieruimte voor kunstenaars. De Zamenhof-kunstenaars krijgen bij ruimtegebrek voorrang, maar in principe is elke professionele kunstenaar welkom. Je kunt hier werk ophangen aan de muur of aan het plafond.”

zamen avran kln

ZAMEN opent vrijdag14 november. Om te beginnen is het een overdag-zaak (ontbijt-, lunch- en borrelcafé). De naam verwijst uiteraard naar de straat. Maar ook naar het idee van gemeenschapzin zoals het Lejzer Zamenhof, grondlegger van het Esperanto, voor ogen stond. Het kan dan ook haast niet anders dat ZAMEN een ‘Noorderlicht-effect’ gaat hebben voor het Zamenhof- en Hamerstraat-gebied. In voorjaar en zomer zal er een fijn terras voor de deur zijn, de vergunning daarvoor is binnen. Met uitzicht op de authentieke scheepshelling van Verschure. Wel jammer dat Albemarle er een streng ijzeren hek voor heeft gezet. “Maar daar gaat iets leuks gebeuren!” roept Verbruggen enthousiast. Ze mag er alleen nog niks over zeggen.

zamen telefooncel kln

Maar ach, wij weten genoeg. Misschien wordt ZAMEN wel Noords horecahit voor 2015. Als je naar het café gaat, bezoek dan ook even het mooie toilet. En je uitstapje is niet compleet zonder een ommetje door de ‘most- weird’ straat van Amsterdam. Achter de loods loop je door een wereld van draken, Duitse trams, een Frans treinstation, oude telefooncellen en met de neus in de grond staande auto’s. Je geeft je ogen de kost en zegt: “De Ceuvel is zó 2014!”

Vrijdag 14 november; 16.00-18.00 uur;  Opening Expo café ZAMEN;  Zamenhofstraat 150

Nagekomen mededeling van ZAMEN:

Lieve mensen,  De belangstelling voor de opening van Expocafé ZAMEN is overweldigend! Hoe prachtig dat ook is, deze vrijdagmiddag 14 november is voor GENODIGDEN!!

Maandag 17 november openen wij de deuren voor ALLE fans, nieuwsgierigen en geïnteresseerden met een groepstentoonstelling die nog duurt tot dinsdag 9 december! Graag tot de 17e!

Expocafé ZAMEN.

Reacties


ilovenoord