Noord: Waddeneiland of Hartje Amsterdam?

Donderdag 27 november organiseert bewonersvereniging ANGSAW een avond over de bereikbaarheid van Amsterdam-Noord. Onder het motto ‘Noord uit het isolement’ staat in Het Tolhuis een actueel onderwerp centraal. Is 020Noord acces-proof voor de rest van deze eeuw? Aan de vooravond van het debat koestert Ilovenoord-redacteur Bas enkele eilandbespiegelingen.   

Ik noem Amsterdam-Noord soms gekscherend het zuidelijkste Waddeneiland. Feit is dat Noord op het oog als een eiland aan de overkant ligt. Wie aan de centrumzijde van het IJ staat ziet nergens een vaste-oeververbinding. De IJtunnel en metrotunnel van de Noord/Zuid-lijn liggen onzichtbaar ondergronds.

nijmegen sat

Dat levert een fraai plaatje en een uniek eilandgevoel op – ondanks de op loopafstand gelegen oude binnenstad. Zoals op de satellietbeelden te zien, zijn er talloze steden in de wereld met die zelfde kenmerkende bocht van het IJ om de Volewijck. Maar een eilandgevoel als in Noord zijn ze allen kwijtgeraakt. De keerzijde van het eilandgevoel is dat de drukte op de ponten toeneemt – zeker nu Noord snel groeit qua inwonertal en fietsgebruik.

londen sat

Of dat erg is of niet – maar dan nog iets breder – daarover gaat de debatavond van 27 november. Denk niet dat het alleen maar over een brug zal gaan. In het Tolhuis zal de Noordse entrepreneur Bas Dekker van www.eiij.nl het plan voor een kabelbaan uit de doeken doen. Ik bedoel maar.

parijs sat

Na een inleiding van ANGSAW-voorzitter Harry van den Berg, zal Tjeerd Dijkstra, ex-rijksbouwmeester en voormalig supervisor van de IJ-oevers, zijn vernieuwde plan presenteren voor een relatief eenvoudige optie, namelijk de brug van Java-eiland naar het Hamerstraatgebied. Emiritus-hoogleraar van de TU Delft Leo Wagemans zal uitleggen op welke constructieve aspecten gelet moet worden bij verbindingen over het IJ. In het tweede deel van de avond is er volop ruimte voor discussie.

seoul sat

Bereikbaar of niet: Amsterdam-Noord blijft altijd welgelegen aan het IJ!

 “Noord uit het isolement”

Debatavond donderdag 27 november; 20.00 – 22.30 uur

  • Locatie:  Het Tolhuis, Buiksloterweg 7.
  • Zaal open: 19.30 uur
  • Toegang gratis

Reacties


ilovenoord