Gelukkig Noordjaar!

Een van de grappigste berichten van de satirische nieuwssite De Speld ging in 2014 over het hippe restaurantje in Amsterdam-Noord dat zogenaamd was afgebrand. “Ze serveerden alleen bieren uit lokale brouwerijen en je kon je eigen fairtrade koffiebonen roosteren.” Ik moest daaraan denken toen ik las over de toenemende kloof tussen arm en rijk. Ook in Noord is die kloof duidelijk zichtbaar. Waar de een zich druk maakt over zijn reservering bij Bistro Noord of De Goudfazant, is de ander al lang blij dat bij Dirk de diepvriesfrikadellen in de aanbieding zijn. Om nog maar te zwijgen over de mensen die elke woensdag op de Adelaarsweg in de rij staan voor een voedselpakket.

Misschien nog wel lastiger te overbruggen dan die economische kloof is de tegenstelling tussen oude en nieuwe Noorderlingen. Tussen café De Bult en café Modern, tussen Banne Bruist en Valtifest, tussen Canta en Volvo. Door alle spannende ontwikkelingen aan de IJ-oever (en de relatief gunstige prijzen) wordt Amsterdam-Noord de laatste jaren steeds populairder. Zelfs de poppenhuisjes in de tuindorpen gaan als warme broodjes over de toonbank. Geboren Noorderlingen krijgen in hun eigen buurt ineens gezelschap van ‘yuppen’. Dat is even schrikken – zeker als de nieuwelingen zich onvoldoende verdiepen in de Noordse volksaard. Zoals een tuindorper het zei in De Hokjesman: “Vreemde mensen, later gekomen. Die willen niet meedoen met het ophangen van oranje slingers.”

Kerstvuur

Nu de stadsdeelraad is afgeschaft en alle budgetten zijn overgeheveld naar de Stopera ligt ons lot als vanouds in handen van de regenten aan de andere kant van het IJ. Als de stad voortaan over ons beslist, moeten we in elk geval eensgezind zijn. Daarom stel ik voor dat we in 2015 de tijd nemen om onze buren beter te leren kennen, of ze nou nieuw zijn of al hun hele leven in Noord wonen. Laten we ons verenigen rond het kerstvuur van Floradorp, bij een barbecue op het plein of in de speeltuin van het park. Ontmoeten en verbinden in plaats van klagen en langs elkaar heen leven. ilovenoord gaat daar in 2015 zeker een steentje aan bijdragen – maar daarover later meer… Gelukkig Noordjaar!

Reacties


ilovenoord