Toverlantaarns maken en Kleuren uit de Droomfabriek in de kerstvakantie

In de kerstvakantie hoef je je niet te vervelen bij Eye. Naast een hele serie kinderfilms die draaien, zijn er ook workshops voor kinderen. Je kan bijvoorbeeld naar de nieuwe tentoonstelling van Jean Desmets droomfabriek en daarna zelf een film inkleuren. Of een ouderwetse voorstelling voor een toverlantaarn maken of een speurtocht doen.

In de workshop voor kinderen van 5-12 jaar maakt iedereen een eigen toverlantaarnfiguurtje. Lang geleden had je geen film of video, geen televisie en ook geen bioscoop zoals nu. Toen keken de mensen samen naar een toverlantaarnvoorstelling. De kinderen knutselen zelf figuren die met een echte toverlantaarn worden geprojecteerd op groot scherm. Vervolgens vertellen de kinderen hun eigen verhaal bij de beelden.

In de workshop Kleuren uit de Droomfabriek leer je hoe vroeger films werden ingekleurd (met de hand!).

Vroeger in de tijd van Jean Desmet, de beroemde bioscooppionier, was kleurenfilm nog niet zo vanzelfsprekend als nu. Er werd druk geƫxperimenteerd met kleuren in de film en het was heel spannend. Hoe kleurden de eerste filmmakers hun films? Dat kan je zelf ontdekken. Je krijgt eerst een korte rondleiding door de tentoonstelling Jean Desmets droomfabriek en gaat vervolgens in de workshop spelen met kleur op echte oude filmstroken. Zo zie je hoe een oude film er vroeger uit zag, hoe film opgebouwd is uit allemaal losse beelden en kan je samen met andere laboranten je lievelingskleuren geven aan de beelden.

Reacties


ilovenoord