Winters Binnen tips van Chris Keulemans

Winters Binnen komt er weer aan, een jaarlijks festival om je te verwarmen tijdens de koude en donkere dagen in de winter. Drie dagen lang kan je genieten van theater, muziek en verhalen in huiskamers, winkels, cafés en op andere onverwachte locaties in Amsterdam-Noord rond de vier festivalharten op het Zonneplein, het Van der Pekplein, het Spreeuwenpark en het Buikslotermeerplein.

Voor ilovenoord geven de programmeurs van Winters Binnen hun tips door.

Dit keer Chris Keulemans:

Wat doe jij bij Winters Binnen?

Winters Binnen heb ik mede opgezet, vijf jaar geleden, samen met Lode van Piggelen (Over het IJ) en Floor Ziegler (Noorderparkkamer). Het is elk jaar weer een feestje, ik zou het niet meer kunnen missen, al die mooie kleine optredens die uitwaaieren over Noord en de verbaasde gezichten van de bezoekers over de plek waar ze nu weer terecht komen. Tot nu toe was ik, vanuit de Tolhuistuin, vooral bezig met de programmering rond het Mosplein. Dit jaar doe ik, in de schaduw van de samenstellers Marike Splint en Sabine Pater, vooral de samenstelling van het openingsprogramma op vrijdagavond in het Zonnehuis: een samenballing van de geweldige contrasten waar Winters Binnen zo sterk in is -parade door de buurt, over the top bingo van Bliss, het jaarlijkse dorpsfeest rond de uitreiking van de bokaal voor de mooist versierde kersttuin van Tuindorp Oostzaan, oude filmbeelden van Noord verzameld door Eye, en dan de allereerste Noordrevue, waarin de super funky Brown Hill Band gastzangers uit Noord ontvangt, zoals Cheyenne Toney, Ruud Versteeg en Yana Wattimena. Wil je alle kanten van vrolijk Noord zien, kom dan naar het Zonnehuis!

Wat is jouw ultieme Winters Binnen gevoel?

Groepjes bezoekers die rillend en voeten stampend van de kou door de buurt speuren op weg naar de volgende verrassingslocatie en dan met een soort partizanentrots samen ergens terechtkomen waar ze niet weten wat ze te zien krijgen, maar al vooraf weten dat het goed wordt, want de combinatie van dit soort plekken, dit soort kunst en dit soort overlevingsroes vind je nergens.

Wat is jouw leukste Winters Binnen herinnering?

Meelopen met de jury van de mooist versierde kersttuin van Tuindorp Oostzaan, vorig jaar. Ik keek mijn ogen uit naar de vindingrijkheid van de tuinversierders en zag ze een paar dagen later terug in de grote zaal van het Zonnehuis, vaak met de hele familie en de buren, trots op de fraaie foto’s van hun tuin, die metershoog geprojecteerd werden boven het podium. Of: de tranentrekkende meezinger ‘Ik ben een eenzame auto’, gezongen door Jacqueline Fleskens en Iwan Dam in een steenkoude garageloods aan de Papaverhoek, als afsluiter van de voorstelling ‘Trots op mijn auto’, in 2012, waarbij we rondgereden werden door de buurt en overal verhalen hoorden van mensen en de liefde voor hun vierwieler.

Wat is je favoriete Winters Binnen locatie?

Dit jaar: de helemaal opgeknapte Modestraat in het voormalige Chinese restaurant aan het Buikslotermeerplein, Café Oud Noord aan de Van der Pekstraat met een avond vol singer-songwriters, de cantaatjes waarin je fluisterverhalen hoort terwijl je ermee door de buurt rijdt, de Vrouwenbazaar waar Ariadna een voorstelling maakt met honden en hun baasjes, de Poolse supermarkt aan de Meeuwenlaan waar Annefleur zorgt voor gure winterverhalen – en nog veel meer, ik kan niet kiezen!

Hoe ziet jouw Winters Binnen weekend er dit jaar uit?

Na de openingsavond in het Zonnehuis, die ik van begin tot eind ga begeleiden, zorg ik ervoor dat ik het hele weekend langs alle festivalpleinen cross, want mijn doel is om dit jaar de meeste voorstellingen van iedereen te zien…

Reacties


ilovenoord