De mensen van de Wijk in het Huis van de Wijk

Amsterdam-Noord heeft een rijke traditie van fotografen die het dagelijks leven vastleggen. Vroeger was er Kors van Bennekom die Noord documenteerde met zijn klassieke zwart-witfoto’s bij de pont, kiekjes van zijn eigen familie en van het straatbeeld. Recenter is de fakkel overgenomen door fotografen als Jitske Schols (Noord in Beeld) en Huey-Dean van Eerde die de veranderingen in de Van de Pekstraat vastlegt.  Maaike Koning publiceerde haar foto’s van Noord en zijn bewoners in het boek Aan de Overkant en Kees Tabak portretteerde gewone Noordelingen in zijn gelijknamige boek.

portretten-foto-huis-van-de-wijk-1200

Foto’s uit de serie portretten van Waterlandpleinbuurtbewoners ‘Grijs Goud’ van Maria Smeets.

En nu voegt zich een nieuwe naam in dit mooie rijtje. De afgelopen tijd is fotograaf, filmer en buurtbewoner Maria Smeets het Waterlandplein op gegaan om buurtgenoten te fotograferen. Dit heeft geresulteerd in 3 series: ‘Winkelplezier’, ‘Grijs goud’ en ‘De toekomst van het plein’ die iedereen vanaf 15 januari kan komen bekijken in het Huis van de Wijk op het Waterlandplein. Het is de bedoeling dat de foto’s hier permanent blijven hangen. Het Huis van de Wijk is een buurtcentrum voor cursussen, bijeenkomsten en andere buurtaangelegenheden. Met deze passende en veelkleurige aankleding wordt het centrum extra uitnodigend voor alle mensen uit de buurt.

De Waterlandpleinbuurt is een gebied in ontwikkeling. In 2013 werd het vernieuwde winkelcentrum geopend en het afgelopen jaar werden andere renovatie- en nieuwbouwprojecten gestart en afgerond. ‘Nieuwe’ Amsterdammers komen in de buurt wonen temidden van de rijke culturele, etnische en sociale verscheidenheid die de buurt kenmerkt. Met de nieuwjaarsreceptie wil het Huis van de buurt stilstaan bij zowel de veranderingen als continuïteit.

uitnodiging-foto-expositie-huis-van-de-wijk-800Voor Fotografe Maria Smeets  is de Waterlandpleinbuurt helemaal haar buurt. Maria; “Ik woon er al 19 jaar. Soms betrap ik me erop dat ik in een winkel gefascineerd de mensen om me heen bestudeer. Zulke fotogenieke mensen MOESTEN worden vastgelegd. Door van elk thema een serie te maken wordt de diversiteit van de buurt goed zichtbaar. Het is gewoon een leuke, enorm kleurrijke en afwisselende buurt.”

De series worden tijdens de nieuwsjaarsreceptie onthuld door Dave Coenders, de nieuwe gebiedsmanager van het Stadsdeel Noord voor de Waterlandbuurt. De foto’s blijven komende jaren hangen dus je hebt alle tijd om een keer binnen te vallen.

Komt allen naar de Nieuwjaarsreceptie én onthulling van de foto’s donderdag 15 januari tussen 16.00 – 18.00 uur.

Reacties


ilovenoord