Noord heeft het: de ruime jaren ’70 flat

Dames en heren, lees dit goed, knoop het in uw oren! Het wordt de gouden tip die u en uw portemonnee gelukkig maakt, en u nog vele jaren woongenot oplevert. Want: bent u ook zo iemand die een stap naar een volgende woning wil maken, eindelijk de studentenkamer of woning verloot en ruimer wil zitten, maar geen zin heeft om in zo’n nieuwbouw kippenhok te gaan hutten? Dan heeft Amsterdam Noord iets unieks in de aanbieding: de jaren ’70 flat. De komende tien jaar gaat de jaren ’70 flat het helemaal worden. Let maar op (en nee, de auteur van dit artikel is geen makelaar)!

Ruime lichte woningen met uitzicht

De jaren ’70 flat heeft namelijk alles wat die ouwe meuk van binnen de ring niet heeft: het zijn grote ruimte woningen met ruime kamers, die verbonden zijn met ruime gangen. Er is veel licht dankzij de grote raampartijen, waardoor je nooit in het donker zit. Dankzij de hoogbouw heb je meestal een riant uitzicht over de stad of de weilanden, die elke dag anders is dankzij het continu veranderende weer. Ook zijn de jaren ’70 woningen voorzien van vaak ruime balkons, waardoor je in de zomer heerlijk in de zon kan zitten, terwijl je in Amsterdam Zuid of het Centrum in arren moede je stoeltje op straat moet zetten. De isolatie en verwarming is vaak wat verouderd, maar kan met betrekkelijk goedkope middelen op niveau worden gebracht. Omdat de constructie van beton is zijn de flats vaak minder gehorig dan de woningen van binnen de ring.

Plek voor je fiets en auto, veel groen

Ook prettig is dat veel jaren ’70 flatgebouwen ruime boxen hebben, en rondom de flat voldoende parkeerruimte. Hierdoor kan je fiets droog gestald worden en heeft je auto altijd een plek, waardoor je niet eeuwig hoeft rond te rijden om te zoeken. Toegegeven: het straatbeeld is minder levendig, de bakker zit niet onder je woning maar is een vijftal minuutjes lopen naar de dichtstbijzijnde winkelcentrum. Wat je er voor terugkrijgt is rust en veel groen, en daar is ook wat voor te zeggen.

Last but not least: de jaren ’70 flat is vooral ook een kans omdat nog niet veel mensen doorhebben hoe geweldig deze woningen eigenlijk zijn, en hoeveel vierkante meter en waar je eigenlijk krijgt voor je geld.

Waar in Noord moet je zijn?

In Noord zijn jaren ’70 flats ook aantrekkelijk omdat ze op centrale plekken liggen waarmee je goed bereikbaar bent:

 Molenwijk

Hoogbouw in Molenwijk - foto A.Bakker

Hoogbouw in Molenwijk – foto A.Bakker

Nog geen tien minuten fietsen van de NDSM-pont vindt je Molenwijk: een wijk met veel groen, aan de rand van de ring a10 met een klein winkelcentrumpje dat voldoende heeft voor de dagelijkse boodschappen. Uitzicht heb je over Waterland, Zaandam en het Westelijk Havengebied. Wel zijn er nog restanten lelijk parkeergarage die het project ontsieren en waar de gemeente snel zou moeten ingrijpen om het straatbeeld op te knappen. De wijk is iets verloederd.

Centrum Amsterdam Noord

Loenermark

Loenermark

Letterlijk op een steenworp van de beginhalte van de Noord-Zuid-lijn heb je de wijken Loenermark, iets verderop de H. Cleijndertweg, en tegenover Vroom en Dreesmann het appartementencomplex Dijkwater. Het laatste project werd ontworpen door voormalig rijksbouwmeester Van Gool. Behalve het toekomstige station liggen de flats praktisch aan de ring a10. De VVE’s zijn goed georganiseerd en de technische staat van de flats is vaak erg goed omdat veel gepensioneerden alle tijd en moeite steken in een goed onderhoud. De Loenermark heeft zijn eigen daktuinen boven de afgesloten parkeergarage! Fijn is dat de flats liggen aan het Buikslotermeerplein. Dit winkelcentrum is in veel opzichten een gribus, maar er is toch een levendige sfeer en er is een Hema, Vroom en Dreesmann, Blokker en verschillende supermarkten. Ook is er een fijne boekhandel. Reistijd: 10 minuten fietsen vanaf de centrale pont, en over twee jaar met de metro slechts 7 minuten van de Dam en 14 minuten van de Albert Cuyp.

 Jisperveld en Ilperveld

Jisperveldstraat

Jisperveldstraat

Ook de flats aan de Jisperveldstraat en Ilperveldstraat zijn de moeite waard. Deze golden in Noord traditioneel als erg luxe vanwege de ruime opzet, maar ook was er de mogelijkheid garageboxen bij te kopen. Ook de Jisperveldstraat kent flats met een daktuin, en echt schitterend zit je in het groen van de Ilperveldstraat, waar je simpelweg het idee hebt dat je in een prachtig bos woont. Het park waar de flats aan liggen geldt als een mini-natuurgebied en wordt geroemd door stadsecologen vanwege allerlei beestjes en biotooptjes (vraag me niet welke!) die je er tegenkomt.

Kortom: neem eens een kijkje, bel een makelaar of struin Funda af. En kijk eens of het wat voor je is. En zo niet: geen punt, zo houden we de jaren ’70 flat nog jaren goedkoop!

 

 

Geschreven door: Chris Hanselaar

Reacties


ilovenoord