Vroege Vogels in Noord

’s Lands eerste schoolecoloog, genomineerd als Amsterdammertje van het jaar 2014 en hoofdrolspeler in een flink item in een Vroege Vogels uitzending. Dat overkwam Justin Brouwer, 4de jaars leerling op het Clusius College, de afgelopen periode.

Zondagochtend. Langzaam wakker worden, met op de achtergrond de bekende begintune – de o zo kenmerkende startklanken van Vroege Vogels. Zowel tijd als seizoenen staan even stil. Vroeger bij mijn ouders in bed. Nu zelf. Alleen of met twee, drie of vier man. Snel uit bed, naar beneden en verder luisteren. Vroege Vogels met haar met lage, zware stemmen sprekende boswachters, met altijd die schurende, krakende, wind in de microfoon. Een microfoon met zo’n enorme, grijze, harige, plopkap, stel ik mij voor. Die dan uiteindelijk toch niet helpt tegen onze Nederlandse wind en woei in de bossen en open velden, waar de betrokken boswachter en de interviewer gemiddeld staan.

Vroege Vogels is ook steevast met enthousiast kirrende bloemenvrouwtjes. Hijgende, licht lispelende, sappig sprekende insectenkenners. En ook vogeltellers! Simultaan bij hoog water. “… En als ze vliegerig zijn, dan kan je weer opnieuw beginnen met tellen.” En nu ineens! Justin! Justin uit Noord. Ik vond het geweldig nieuws, wat ik zaterdag hoorde. Terwijl ik zelf ook ergens in de wind en de woei langs een sportveld stond.

Afgelopen zondag werd het radioprogramma uitgezonden met het item over onze schoolecoloog. “Justin is een inspirator en een voorbeeld voor onze leerlingen’, hoor je zijn leraar vertellen. De 16- jarige verdiept zich en verzint verschillende projecten. Zo ontdekte hij een scholeksternest op het dak van de school, zorgde voor een 12 kilometer lang bloemenlint in samenwerking met Stichting Beelease, geeft lessen op zijn eigen school aan zijn eigen medeleerlingen en bedacht een uitbreiding van het nestkastenplan voor het Vliegenbos en het Noorderpark. Dan is het natuurlijk niet zo heel erg gek als je genomineerd wordt als Amsterdammertje van het jaar 2014

 

Justin Brouwer. Hier bezig met voorbereidingen voor het bloemenlint.

Justin Brouwer. Aan de slag met zijn voorbereidingen voor het bloemenlint.

Het Clusius College is een VMBO – groen school, welke letterlijk en figuurlijk midden in Noord staat. De school is nauw betrokken en een actieve partner bij verschillende projecten en activiteiten in ons groene stadsdeel. Aanjager van verschillende initiatieven is de sympathieke en boomlange Carel Krol, leraar biologie van Justin. Carel gelooft heilig in uitwisseling en interactie tussen de school en de samenleving. Hij zet zich, samen met team van het Clusius College, in voor het verlagen van de drempel die een VMBO school de afgelopen decennia helaas heeft opgeworpen voor ouders en leerlingen. En dat is zonde, want volgens Krol heeft Noord een mooie traditie hoog te houden met de van oudsher Landbouwschool. Een type school dat hoort bij Noord, bij haar groene omgeving en haar bewoners.

Justin wil boswachter worden. Het liefst in het buitenland, in Scandinavië, zegt ‘ie. (Kan ik mij goed voorstellen!) Ik hoop dat hij dan op z’n minst een keer met een lage, zware stem in een grote,  grijze en harige plopkap zijn verhaal wil vertellen.

Reacties


ilovenoord