25ste editie Beeld voor Beeld – Mijnen en Diaspora // 11-15 februari

Dit jaar is het documentairefestival “Beeld voor Beeld” toe aan de 25e editie! Het festival vindt plaats in EYE en de Tolhuistuin van 11 t/m 15 februari. Centraal staan de thema’s Mijnen en Diaspora.

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de sluiting van de mijnen in Zuid-Limburg werd aangekondigd, met grote gevolgen voor de streek. Behalve dat er parallellen te vinden zijn tussen de sluiting van de mijnen in Zuid-Limburg en de scheepswerven in Amsterdam-Noord (tussen Amsterdam en Heerlen bestaat niet voor niets een stedenband) gaat het bij mijngeschiedenis om nationale geschiedenis die in de rest van het land weinig tot niet gekend wordt. Beeld voor beeld Filmfestival is de eerste Amsterdamse instelling die boven de rivieren  programmeert in het kader van het Jaar van de mijnen. Voor info en jaarprogramma: www.m2015.nl

Parels uit de mijnstreek
Met een bijzonder programma van films uit de archieven van EYE en Beeld en Geluid kijkt Beeld voor beeld terug op de glorietijden van de Limburgse mijnen. De stille beelden worden live begeleid door muzikanten wier wortels of thuisbasis in de mijnstreek liggen, gitarist Joep Pelt en DJ/ muzikant Subp Yao. Na de premières in EYE gaat Beeld voor beeld met dit programma op tournee door de voormalige mijnstreek, om de beelden te vertonen op de plekken waar ze vandaan komen en al heel lang niet meer te zien zijn geweest. Een uniek project.


Joep Pelt begeleidt historische mijnenfilms uit de archieven van EYE en Beeld en Geluid. Als kind van Limburgse ouders groeide de Amsterdamse zanger-gitarist  op met de muziek van Carboon. Een van zijn oudste herinneringen is dansen in zijn vaders armen op Witste Nog Koempel (‘Herinner je je nog, mijnwerker’). Dit jaar speelt Joep de muziek opnieuw in Limburgse theaters, samen met de originiele bandleden van Carboon. Het programma is een groot succes. Blijkbaar is de muziek verankerd in het Limburgse collectieve geheugen. Joep Pelt verzorgt een cinema concert in EYE op donderdag 12 februari.

Subp Yao (Gert-Jan van Stiphout) is a Heerlen based DJ and musician, who likes to combine trip, hiphop and uk in different tempos. You might have heard his trademark top note heavy baseline on 3FM or music platforms such as 22 tracks, XLR8R and GenerationBass. Subp Yao has played at numerous stages from Fusion Festival (Germany) and Satta Festival (Lithuania) to Social Club in France and The Shelter in Shanghai. Op zaterdag 14 februari geeft Subp Yao zijn mening over Otto van Nijenhoffs documentaire over de Nederlandse staatsmijnen (DSM).

Glückauf

Tevens wordt er tijdens Beeld voor beeld een speciale vertoning georganiseerd van de nieuwe Nederlandse speelfilm Glückauf, die zich afspeelt in de voormalige mijnstreek en zowel door pers als publiek is omarmd. Met nagesprek door Leon Verdonschot met regisseur Remy van Heugten.

Gluckauf is een film  van Remy van Heugten. Hij ging op het IFFR in Rotterdam in premiere en was genomineerd voor een Tiger Award. Een schitterende film in het Limburgs dialect (geen paniek, hij is ook ondertiteld), die je tot op het bot raakt. De titelsong is van Douwe Bob, ijzingwekkend nummer.

De grote angst van Lei, een dolende vijftiger die onder aan de sociale ladder leeft, is om de erkenning van zijn zoon kwijt te raken. Wanneer deze Jeffrey ontdekt dat zijn vader een schuld heeft bij een charismatische onderwereldfiguur, doet hij wat elke liefhebbende zoon zou doen: hij beschouwt zijn vaders schuld als de zijne. Glückauf (de mijnwerkersgroet voor een behouden terugkeer) is een fictiefilm, een sociaal drama over de verstikkende liefde tussen een vader en een zoon, die zich als moderne outlaws staande proberen te houden in het verarmde Limburg van nu.

Remy van Heugten (Nederland)
Nederland | 2015 | 102 min
Limburgs gesproken, Engels ondertiteld

NPO Doc, het digitale documentairekanaal, zendt in de week van het festival hedendaagse films over de mijnbouw uit in een speciaal themaprogramma gekoppeld aan Beeld voor Beeld. En verder zijn er op het festival natuurlijk heel erg veel prachtige documentaires te zien over de wereld in al zijn (culturele) diversiteit, gevolgd door uitgebreide nagesprekken met de regisseurs die allen aanwezig zijn. Een uniek kenmerk van het festival.

Het programma van Beeld voor Beeld festival is behoorlijk uitgebreid. Behalve aan ´mijnen´ besteedt het festival ook ruim aandacht aan ´diaspora´. Kijk zelf wat er allemaal draait in EYE en te doen is in in de Tolhuistuin!

BEELD VOOR BEELD is een documentairefestival over culturele diversiteit dat is voortgekomen uit de visuele antropologie. Het festival vertoont documentaires over uiteenlopende (sub)culturen en is een ontmoetingsplaats voor filmmakers en publiek met verschillende culturele achtergronden.  Alle filmmakers zijn tijdens het festival aanwezig voor discussie met het publiek.

 

Reacties


ilovenoord