Buiksloterham: wat je bouwt ben je zelf?

Iemand die regelmatig over de Klaprozenweg fietst kan het niet missen: bonkende heimachines, een horizon vol hoogwerkers en skeletten van huizen die allemaal op eigen tempo hun jasje aandoen. De bouwdrift in Buiksloterham doet denken aan de wederopbouw uit de jaren na de oorlog, waarbij ook in snel tempo woonwijken uit de grond werden gestampt. Al moet ik volgens mijn man oppassen met die vergelijking, want: ‘ de huizen uit die periode staan nou niet bepaald bekend om hun duurzame bouwstijl’. Waarvan akte.

Ik ga zelf met bovengenoemde man en kind in Buiksloterham (vaak afgekort tot BSH) wonen. De ontwikkelingen daar gaan snel. Op dit moment worden er zo’n 275 woningen gebouwd. Binnen twee jaar start de bouw van de volgende 1500 woningen en de voorbereiding van nog eens 2000. Buiksloterham verandert in sneltreinvaart van bedrijventerrein tot dichtbevolkt woon/werkgebied. Hoe gaat Buiksloterham er straks uit zien? En wat voor mensen gaan daar wonen?

De komende tijd wil ik op Ilovenoord enkele blikken vooruit werpen. In elke blog staat steeds een ander onderwerp centraal. Zo wil ik meer te weten komen over wat voor type mens de ‘zelfbouwer’ nou is. Ik ga proberen te voorspellen wat voor horeca en vertier die bewoners met zich mee brengen. Ook onderzoek ik hoe een kaal, grauw bedrijventerrein zich kan omvormen tot een parkachtige, groene woonwijk. Ten slotte wil ik toetsen of de wijk qua verkeer wel is ingericht op alle nieuwkomers (met kinderen!) en of deze straks nog bereikbaar is.

Maar in deze eerste Buiksloterham-blog iets meer over: Wat is ‘zelfbouw’ nou eigenlijk? 

Wat je bouwt ben je zelf?

De ontwikkeling van Buiksloterham wordt grotendeels gedreven door zelfbouw. Het aanbieden van kavels aan particulieren is een paar jaar geleden begonnen als crisismaatregel toen de projectontwikkelaars het door de crisis lieten afweten. Inmiddels wordt er door steeds meer mensen, alleen of in een groep, zelf gebouwd. Toetsing door de welstandcommissie is niet nodig. Die heeft normaal als taak  om te beoordelen of nieuwe ontwerpen wel ‘passen’ in het bestaande straatbeeld. Dus dat moet dan wel leiden tot enorme variatie in huizen. Zou je denken. Natuurlijk zijn de verschillen tussen de woningen aan de buitenkant  groter dan bij projectmatige nieuwbouw. Toch zie je dat budget en bouwenvelop (want er zijn wel wat voorschriften) in Buiksloterham vooral leiden tot verschillende variaties op het thema  ‘duurzame blokkendoos’. Uitzonderingen daargelaten (zoals bijvoorbeeld het Huis Op Palen in de Bosrankstraat)

Monnikskapstraat en kavel aan Klaprozenweg

Monnikskapstraat

Bosrankstraat (1)

Bosrankstraat

Huis Op Palen, Bosrankstraat

Huis Op Palen, Bosrankstraat

Zonder daar aan af te doen, want ik woon straks ook in een best mooie, en zeker comfortabele blokkendoos, maar voor huizen die echt sterk persoonlijke smaak weergeven, moet je toch in het Homeruskwartier in Almere zijn. Als je niets te doen hebt op zondagmiddag is een safari langs de bonte verzameling van rietgedekte boerderijen, huizen met minaretten, replica’s van grachtenpanden of de variant zonder ramen, erg vermakelijk.

In Buiksloterham is gekozen voor kavels met woon- en werkbestemming om het vestigen van ondernemers met creatieve beroepen te bevorderen. Veel zelfbouwers realiseren in hun huis een atelier of werkruimte. Naast de rijtjeshuizen zoals in ‘mijn’ Bosrankstraat komen er ook een aantal grote appartementengebouwen, zoals bijvoorbeeld Docklands en Patch 22. Ook hiervoor geldt een verplicht minimum aan te realiseren bedrijfsruimte. Maar dit wordt wel anders ingevuld: je kunt gewoon een appartement kopen om ‘alleen’  te wonen. De werkruimte wordt apart in units op de begane grond aangeboden. Ik zie de bordjes ‘Bedrijfsruimte te huur’ straks al hangen. Dat model kenden we al…

Docklands hoek Ridderspoorweg en Bosrankstraat

Docklands hoek Ridderspoorweg en Bosrankstraat

Docklands langs Ridderspoorweg

Docklands langs Ridderspoorweg

Patch 22 vanaf Johan van Hasseltkanaal

Patch 22 vanaf Johan van Hasseltkanaal

Sterker nog, op kavel 41 (hoek Ridderspoor- en Papaverweg) realiseert een vastgoedontwikkelaar de uitbreiding van het naastgelegen bedrijf Koopman. Met bovenin een paar appartementen, dat dan weer wel. Opvallend is dat die ontwikkelaar met een ander plan voor meer woningen, genaamd ‘Back 2 Basics’, eerder de duurzame tender (aanbesteding) voor dit kavel heeft gewonnen. Dit oorspronkelijke plan gaat nu niet door, omdat de verkoop van de woningen achterbleef, en nu kan Koopman hier uitbreiden.   Het lijkt mij dat het met die verkoop wel goed was gekomen? Alle grote appartementengebouwen hadden bij de start in bouwcrisisjaren 2012 en 2013 tijd nodig om kopers te vinden en binden. Ik ben benieuwd wat de andere deelnemers van de aanbesteding hier van vinden. Als die er überhaupt waren. (Hieronder het laatste ‘spoortje’ dat ik van het eerste plan online kon vinden).

Back2Basics

Inmiddels zijn veel appartementen uitverkocht en moet je zelfs weken kamperen voor een eigen kavel in Buiksloterham. Wat voor type mensen doen dat nou? En wat beweegt ze? Daarover meer in deel 2: ‘Profiel zelfbouwer’.

Reacties


ilovenoord