Kinderen in Amsterdam Noord veilig naar school

Elke ochtend breng ik mijn twee kinderen naar school. Ze zitten op de IJsbreker aan de Distelweg (naast basischool Overhoeks). Gelukkig is het maar een klein stukje lopen, want de Distelweg is levensgevaarlijk. Vrachtwagens, dubbel en enkel, denderen met volle vaart over deze smalle weg. Die notabene tussen twee 30-kilometerzones ligt! Ik zie vaders en moeders, met kinderen achterop of naast zich fietsend, altijd vertwijfeld kijken of het allemaal wel goed gaat.

Oversteken op de Distelweg is ook een gevaarlijke onderneming. Waarom is er geen zebrapad in het midden van de weg tussen het pleintje van Disteldorp en het parkeerhaventje op de Distelweg? Kinderen staan soms minutenlang te wachten tot er een gaatje valt waartussen ze veilig kunnen oversteken. In 10 minuten tel ik van 13:28 uur tot 13: 38 uur (niet eens ochtendspits) maar liefst 10 bestelbusjes, 62 auto’s en 10 grote vrachtwagens of bussen. Maak die weg ook gewoon 30km op dat stuk tussen de rotonde tot aan de Basic Fit? Paar drempeltjes en dat zebrapad, hoera!

Verkeer en school gaan vaak niet goed samen. Via onze mailbox komen er geregeld vragen over binnen. Nu ook weer. Ouders van de Twiskeschool zijn het helemaal beu. Ze zijn er een burgerinitiatief voor gestart en hebben een Facebookgroep ervoor aangemaakt: “Kinderen in Amsterdam Noord veilig naar school”.

We hebben op de Twiskeschool een enquete uitgestuurd die door 70 procent van de ouders is ingevuld omdat ze zich zorgen maken over veel gevaarlijke punten rondom de school. We hebben contact opgenomen met het stadsdeel maar zijn teleurgesteld in de maatregelen en traagheid van het stadsdeel. Nu willen we met alle scholen/ouders samen in Noord een zwartboek maken over verkeersonveiligheid rondom scholen en dit aanbieden aan de wethouder van de centrale stad in de hoop dat er meer geld richting Noord gaat.

Half drie in de middag. Ik loop naar school en haal mijn kids op en maak een paar foto’s van de situatie op de Distelweg …

distelweg-02 distelweg-01 distelweg-03 distelweg-04 distelweg-05 distelweg-06 distelweg-07

Je ziet. Veel ouders kiezen ervoor met de fiets aan de hand te lopen op het trottoir in plaats van gewoon te fietsen!

 

Reacties


ilovenoord