Plastic Madonna op het strand van Rio de Janeiro

In 2012 dacht ik mijn magnum opus te bouwen: de Wereld van Zwerfvuil. Een drijvende globe met een doorsnee van vijf meter, geheel gemaakt van plastic flesjes geraapt van de Amsterdamse straten. Ik vond dat al een hele uitdaging. Ik had nog nooit zoiets groots gemaakt. Op dit moment ga ik echter een nog veel grotere uitdaging aan: een beeld van twaalf meter lang van een liggende moeder die haar baby borstvoeding geeft. Natuurlijk weer gemaakt van plastic zwerfvuil.

Het maken van dit beeld, de Plastic Madonna, is niet de grootste uitdaging in dit project. Voor het grote beeld van twaalf meter willen we dat Doutzen Kroes model gaat staan, of eigenlijk liggen. Het zal niet makkelijk zijn om haar te strikken, maar dat is niet de uitdaging. Ik wil dit beeld exposeren op het strand van Rio de Janeiro. Ook dat is niet de uitdaging. Ik wil dit doen tijdens de Olympische Spelen in 2016. Pittig, maar weer niet de uitdaging.

Het beeld wordt gemaakt van gerecycled PET ook wel rPET genoemd. Van pet-flesjes gevonden op straat. De techniek om PET te recyclen is nog niet optimaal. We willen dat die techniek nu in één keer een trap onder zijn achterste krijgt: ”Schiet eens op!”. Dit is dus een uitdaging voor de technici. Van dat rPET wordt ‘filament’ gemaakt. We gaan met ongeveer duizend 3D-printers duizend tegels maken die samen dat enorme beeld gaan vormen. Dat wordt een uitdaging voor een aantal hogeschoolstudenten, om uit te puzzelen hoe je die puzzel maakt.

Het zwerfvuil wordt verzameld door duizenden mensen één stukje op te laten ruimen en in de Plastic Madonna bak in hun woonplaats te deponeren. Dit is de één-na-grootste uitdaging.

Wat de grootste uitdaging is? De kans dat jij denkt “dat ene stukje dat ik kan bijdragen maakt niet zoveel uit, dus doe ik het niet” is groot. Want zo’n beetje heel Nederland, sterker nog: de hele wereld denkt dit. Dat is mijn grootste uitdaging: jou zover krijgen dat je, ondanks dat je denkt “ach het is maar een stukje”, het toch gaat doen. Dat is precies waar dit project echt over gaat! Het gaat niet over zwerfvuil of over plastic-verspilling.

Wubbo Ockels deed een laatste oproep aan ons vlak voor hij stierf. Let vooral op de laatste drie zinnen! ”Wij, de mensheid, zijn zo sterk dat we de aarde kunnen redden. Maar we kunnen haar ook vernietigen. Elke bijdrage aan het redden van de aarde, hoe klein ook, is belangrijk”

Daar gaat dit project over: de enorme kracht aantonen die wij mensen hebben. Wij zijn ons nauwelijks tot niet bewust van die kracht. Stel nu eens dat we ons daar wel bewust van worden, wat voor een enorme positieve impact zal dit op de wereld hebben? Ik ben dan ook heel blij dat Joos Ockels, de vrouw van Wubbo, beschermvrouwe van dit project is.

Ga je met mij de uitdaging aan? En wil je me helpen? Neem gerust contact op als je denkt me te kunnen helpen.

Peter Smith

 

Stichting Klean

Peter Smith is oprichter van Stichting Klean (Klagen Loont Echt Absoluut Niet). Hij bouwde van zwerfafval de Wereld van Zwerfvuil, een grote wereldbol die in 2012 in het IJ dreef. Momenteel is Peter bezig met het maken van de Plastic Madonna: een liggende beeld van moeder met kind van 12 meter lang, dat hij wil exposeren op het strand van Rio de Janeiro tijdens de Olympische Spelen van 2016. In het kader daarvan kan hij in Amsterdam-Noord nog negen gratis gastlessen over zwerfafval en de ‘plastic soep’ aan scholen aanbieden. Interesse? Neem contact op met Peter via peter@kleanworldwide.nl

(Op de foto de Noord-Amsterdamse actrice Roos Wiltink)

Reacties


ilovenoord