Buiksloterham: profiel zelfbouwer

In deel 2 van mijn serie over Buiksloterham (BSH) staat de toekomstige bewoner centraal. Wat beweegt hem (of haar) om weken te kamperen voor een kavel? Wat voor type mens gaat er op dat voormalige bedrijventerrein wonen?

Ik onder andere, samen met man en kind; Buiksloterham-zelfbouw-pioniers van het eerste uur. Omdat ik schrijf uit eigen ervaring, leek het me wel sympathiek ons een gezicht te geven. Bovenstaande foto is 1,5 jaar geleden gemaakt bij het slaan van de eerste paal. Baby is inmiddels peuter en het huis staat er. Wij lachen gelukkig ook nog steeds.. vaak. 

Samen sta je sterk

De mensen die nu hun huis bouwen in Buiksloterham zijn allemaal ondernemend. Vaak hebben ze een eigen bedrijf en zijn gewend om ‘dingen zelf te regelen’. Ze organiseren zich als het handig is, maar blijven graag zelfstandig. Zo heb ik samen met mijn toekomstige buren en de gemeente een ontwerp gemaakt voor onze straat. Hetzelfde doen mijn ‘overburen’ nu voor het Papaverpark. Een gemeenschappelijk doel verenigt, maar het zou me niets verbazen als iedereen zich na de verhuizing terugtrekt in zijn eigen holletje om bij te komen.

Help, wij zijn allebei klussers

Want de meeste zelfbouwers klussen in meer of mindere mate aan hun eigen huis. Omdat ze het leuk vinden, omdat het geld scheelt, of allebei. Je herkent een zelfbouwer dus ook aan 2 rechterhanden. Of aan 2 linkerhanden en een goed gevulde borstzak.

Dit ‘zelf doen’ vraagt een lange adem, want de laatste plint wordt vaak gelegd als de kozijnen al weer aan hun eerste onderhoudsbeurt toe zijn. Idealiter is de zelfbouwer uitgerust met een onderhoudsarme relatie en een taakverdeling die het beste in partners losmaakt. De werkelijkheid is soms anders, dus je kunt een zelfbouwer ook herkennen aan een licht verwilderde en soms uitgeputte blik. Tip: de goedbedoelde vraag: ‘wanneer is het eigenlijk klaar’, kun je soms beter voor je houden.

Ons kent ons?

Ondanks dat de kavels in Buiksloterham relatief goedkoop zijn, zorgt zelfbouw wel voor een natuurlijke selectie bewoners. Je moet wel over wat startkapitaal beschikken. Ik heb dan ook vooral blanke, goedopgeleide tweeverdieners met gemiddeld 1,7 kind als buren. ‘Ons soort mensen’ gebied eerlijkheid me te zeggen, maar ook homogeen. Ik zou het leuk vinden als de grotere projecten zoals de Vrije Kade en City Plot (start bouw 2015/2016) met een deel sociale en vrije huur, voor extra variatie gaan zorgen. Net als het complex studentenwoningen aan de Klimopweg en de 50 plus wooncoöperatie Noorderzon die een plan heeft met de Papaverhoek.

Onwetendheid is een zegen

In zelfbouwland bestaan weinig wetmatigheden behalve dat het altijd langer duurt en meer kost. Je moet als zelfbouwer dus beschikken over doorzettingsvermogen en een visie. Ook een gezond portie zelfoverschatting is niet overbodig. Stuk voor stuk zie ik jonge gezinnen met banen en ambities zich in dit avontuur storten. In hun ogen weerspiegelt een belofte van een ruim huis op een centrale plek, in Amsterdam! Dat Buiksloterham pas aan het begin van de transformatie staat maakt ze niets uit. Zelf bouwen is ook een beetje in de toekomst leven.

Dromers en doeners

Ik heb nog weinig authentieke Noorderlingen gezien die in Buiksloterham bouwen. Net als ras-Amsterdammers van ‘onder het IJ’ trouwens. Zelfbouwers in Buiksloterham zijn een soort goudzoekers van buiten. Ze zien mogelijkheden die elders in Amsterdam niet zijn. Een groot betaalbaar kavel binnen de ring met voldoende ruimte om opa en oma in huis te nemen, voor trampolines en glijbanen in je voortuin en een woonkamer waar je je motor in kunt parkeren. Om die droom te realiseren zijn ze bereid hard te werken. De zelfbouwer als ambachtelijke doener; daarin lijkt de nieuwe aanwas in Buiksloterham misschien wel meer op de Noorderling dan je in eerste instantie zou denken.

Reacties


ilovenoord