De laatste lichting afzwemmers van het Floraparkbad

In het Floraparkbad dat dateert uit 1975 zwom vorige week mijn zevenjarige zoon af voor zijn A-diploma. Een memorabel momentje voor elke ouder natuurlijk. Maar ook wel heel speciaal, want hij behoort tot de laatste lichting van afzwemmers van het Floraparkbad.

Het ‘eerste’ Floraparkbad werd geopend in 1937. Daarvoor zwom men in Noord in het buitenbad in het IJ, nabij de Tolhuistuin: Zwembad Obelt. Nadat er geconstateerd was dat het IJ  steeds vervuilder raakte door de scheepvaart, besloot men een écht zwembad te bouwen; het Floraparkbad.

Zwembad Obelt aan de Badhuisweg 3, september 1926. Zwemwedstrijd voor vrouwen. (Foto: Stadsarchief Amsterdam)

Zwembad Obelt aan de Badhuisweg 3, september 1926. Zwemwedstrijd voor vrouwen.
(Foto: Stadsarchief Amsterdam)

In december 1973 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe Floraparkbad. Het bad, dat openging in 1975, had ook een binnenbad. Schoolkinderen kregen al les in het oude buitenbad, als het open was. Nu konden ze ook ’s winters zwemles krijgen in Noord, in het nieuwe binnenbad.

floraparkbad-003

Met kleren aan door het beruchte “gat”. (Maart 2015)

En nu gaat het Floraparkbad dicht na veertig trouwe dienstjaren. Ik zal het missen. In 2011 had mijn oudste er ook al zwemles en ik schreef er ook een stukje over. Ik ga het zwaaien naar je kind missen, eventjes dat oogcontact vanuit de kantine. De patatjes mayo met een blikje fris, mét rietje. Mijn verkleumde zoontje, die ik afdroog na de zwemles (‘Het water is zooo koud”). De afgeragde systeemplafonds in de omkleedlokalen. Het ‘hiep-hoera’ van ‘weer-een-badje-verder’. Het zit erop. Zwemdiploma A is binnen en ik hoop stiekum dat ie toch verder wil voor B. In het nieuwe Noorderparkbad!

floraparkbad-005

De laatste openingsdag van het Floraparkbad

Het Noorderparkbad, dat al staat te glimmen naast het half afgebroken oude zwembad. Waanzinnig mooi en maagdelijk. Het water zit er al in. De opening is komend paasweekend. En afscheid nemen van het oude bad kan nog héél even ….

Reacties


ilovenoord