Een kijkje in de toparchitectuur van Noord

Noord verandert snel. Knappe Noorderling die geen hijskraan of graafmachine op zijn dagelijkse woon-werk of -winkelroute treft.  Of je nu voor of tegen die rappe veranderingen bent, op de Dag van de Architectuur Amsterdam (DvdAA) kun je hier helemaal induiken. Thema dit jaar: de transformatie van de IJ-oevers van haven- en industriegebied naar een gebied met culturele, woon- en werkfuncties.

De Dag van de Architectuur Amsterdam speelt zich dit jaar af rondom het IJ. De noordelijke IJ-oever is bezaaid met architectonische topstukken. Tijdens de DvdAA, eigenlijk een heel weekend -van 19 t/m 21 juni-, kun je binnen kijken bij meer dan 30 gebouwen rond het IJ die normaal (nog) niet open zijn voor publiek.

Een uitgelezen kans voor nieuwsgierige aagjes zoals ik. Want met ieder ritje over de Van der Pekstraat verlang ik vuriger naar mijn eerste ongetwijfeld-veel-te-dure-drankje maar wel met-onbetaalbaar-uitzicht vanuit A’DAM’s kroon. Lucky me, want deze toren is op zaterdag 20 juni te bezoeken. Dit is overigens een uitzondering, want de meeste rondleidingen zijn op zondag 21 juni.

Rond het IJ zijn negen SPOTS aangewezen, die de kerngebieden vormen in de herontwikkeling van de oevers. Dit zijn ze allemaal: Stationseiland (1), Westerdokseiland (2), Houthavens (3) NDSM-werf (4), Buiksloterham (5), Overhoeks (6), IJplein & Draka-terrein (7), Oostelijk Havengebied (8) en Oosterdokseiland (9). De SPOTS fungeren als startpunt voor wandel- en fietsroutes, bij iedere SPOT vind je op zondag een infostand.

Hieronder een greep uit de plekken en activiteiten in Noord waar ik zelf nieuwsgierig naar ben:

NDSM
De kamers in de BOTEL-letters op het dak van de hotelboot bij het NDSM terrein. Elk interieur is door een andere ontwerper onder handen genomen. Iets verderop houdt kunstenaarsduo Bart Stuart en Klaar van der Lippe open huis in hun atelier in een van de voormalige hellingbanen op NDSM. Stuart is een van de eerste kunstenaars die als pionier neerstreek op de NDSM-werf. In de Scheepsbouwloods vind je nog veel meer werkplekken voor creatieven; de ateliers zijn ondergebracht in een 3-laagse staalconstructie waarbinnen de kunstenaars zelf hun werkplek hebben gebouwd. De voormalige Smederij is recent opgeknapt tot bedrijfsverzamelgebouw waarbij de monumentale staalconstructie is behouden. Dit is gedaan door hetzelfde architectenbureau dat het nieuwe Brooklyn hotel heeft ontworpen en ook daar kun je terecht voor een rondleiding.

BOTEL © Matthijs Borghgraef

De Smederij en Brooklyn Hotel

Overhoeks / EYE
Ik heb al veel gehoord over het ‘superhostel’ met 750 bedden dat in het voormalig Shell Grootlab tegenover de Buiksloterwegveer komt. Als je ook nieuwsgierig bent naar de aanpak, dan is dit je kans voor een preview. Verder kun je meevaren met de Harbour Cruise en het Historisch IJ-buurtveer over het IJ. Houd je liever vaste grond onder de voeten: op zaterdag en zondag vertoont Eye een uur durende compilatie van de ontwikkeling van de IJ-oevers in de afgelopen honderd jaar. Met unieke beelden van de havens, de industrie, de schepen en de komst van culturele hotspots.

Historisch Ij-veer

IJplein & Hamerstraatgebied
Ook leuk: een bezoek aan een atelierwoning op de bovenste verdieping van een complex aan het IJplein. Dit is een kleurig, rustig woonwijkje ontworpen door de wereldberoemde architect Rem Koolhaas. Die noemde het schijnbaar zelf één jaar na oplevering al achterhaald, maar veel bewoners vinden het nog steeds de mooiste buurt van Noord. Vooral door het uitzicht denk ik, maar dat kun je nu zelf gaan beoordelen. Het Hamerstraatgebied komt ook steeds beter uit de verf. Het terrein achter de Goudfazant is in 2005 aangekocht door modemerk Gsus, die dit gebied met evenementen, horeca en creatieve bedrijven nieuw leven wil inblazen. Het modemerk heeft hier zelfs een directeur Real Estate voor aangewezen, die op zondag bezoekers graag meeneemt in hun visie.

Terrein bij Gsus

Buiksloterham
De Buiksloterham kent momenteel de meeste heistellingen en bouwkranen van Noord. Dit is dan ook een belangrijke locatie tijdens de DvdAA. De woontorens rond de Ridderspoorweg schieten letterlijk uit de grond, en ook mijn eigen straatje sla ik niet over. Op de Bosrankstraat en omgeving stellen meerdere buren hun zelfbouw-huis open, en ook de Ceuvel en de SO Heldringschool doen mee. Daarover gaat het verhaal dat ze een binnenzwembad hebben. En daar woon ik al tijden onwetend naast? Eerst zien, dan geloven. Kortom, mijn agenda loopt al aardig vol.

Bosrankstraat

Over vollopen gesproken, dat slaat meteen een bruggetje naar de openingsavond. Want de transformatie van Noord brengt veel extra drukte met zich mee. Daarom studeert Amsterdam op de verbetering van de langzaamverkeer-verbinding tussen beide IJoevers. De discussie hierover is de trouwe I Love Noord-lezer vast niet ontgaan. Op vrijdagavond maakt de gemeente Amsterdam in het Grootlab bekend welke kansrijke oplossingen verder worden uitgewerkt. Gratis entree, aanmelden via deze link

Voor een ticket van 12,50 euro kun je het hele weekend op pad. Wil je met een boottocht mee? Kies dan voor het ticket inclusief boottocht. In het weekend ontvang je tegen inwisseling van je ticket gratis een fietskaart met daarop de route. Dit kan op zaterdag bij Arcam (architectuurcentrum Amsterdam) en de vertrekpunten van de boten en op zondag ook bij de 9 genoemde SPOTS. Voor de boottocht en voor enkele locaties is reserveren noodzakelijk. De online kaartverkoop start maandag 1 juni.

Alle informatie over de DvdAA vind je op deze website

Tip van de auteur
Het is geen officiële SPOT, maar nieuwbouwwijk de Bongerd langs Zijkanaal 1 met oude betonkraan Paard van Noord en nabijgelegen gerenoveerde Concertgemaal is ook een bezoekje waard. Deze plek laat ook zien hoe industriële iconen en monumenten een nieuwe woonwijk net dat extra stukje karakter geven.

Reacties


ilovenoord