‘Chinese Lines’ op de NDSM: 2000 meter Chinese Kalligrafie // 25 juni

Op 25 juni openen er twee bijzondere exposities in de Dokzaal en op de NDSM-werf. De expositie genaamd ‘Chinese Lines’ is samengesteld door de kunstwerken van 43 verschillende Chinese kunstenaars en is te zien in de Dokzaal. Op de NDSM-werf is een 2000 meter lang lint van Chinese Kalligrafie, gemaakt door kunstenares Loi Che Chan, te zien.

Het 2000 meter lange lint van Chinese Kalligrafie in “Wild-Cursive” stijl, noemen ze in China “Muziek zonder geluid”. Chinese karakters zijn pictogrammen, ieder karakter is op zich een abstract beeld dat rijk is aan gevarieerde lijnen. De ”Wild Cursieve” stijl is een simpele vorm van de reguliere karakters, zodat de karakters heel snel aan elkaar kunnen worden geschreven. Voor de inhoud van dit 2000 meter lange lint heeft Loi Che gekozen voor een collectie van 54 Chinese klassieke gedichten, die ze als kind op school in Hong Kong verplicht uit het hoofd moest leren. Zonder erbij na te hoeven denken schreef Loi Che deze gedichten op papier.  Een gedeelte van het lint is gemaakt op het meditatieve ritme van Nederlandse Minimalistische muziek. Tijdens de expositieperiode worden er incidentele live demonstraties gegeven op een oppervlak van 30 x 30 meter met een lange kwast.

2000-meter-kalligrafie

Op 27 juni 16:30 uur is er een live performance kalligrafie en dans door Sarah van Praagh, Loi Che Chan en Mark van Praagh in de Dokzaal. De kunstenaars en danseres laten zich door de muziek en elkaar inspireren: Loi Che en Mark door de improvisatie-dans van Sarah. Op haar beurt laat Sarah zich inspireren door de kalligrafische tekens van de kunstenaars. Tijdens de performance komen dans, kalligrafie en muziek samen.

Meer info over de deelnemende kunstenaars vind je hier.

Reacties


ilovenoord