Eerste Biogasboot ter wereld komt in Amsterdam-Noord te liggen

Café de Ceuvel gaat de eerste biogasboot ter wereld bouwen. Deze boot kan organisch afval omzetten tot methaan waar op gekookt gaat worden in het restaurant. Dit is de volgende stap in de missie van broedplaats De Ceuvel om zoveel mogelijk kringlopen te sluiten. Om de financiering rond te krijgen is er op haar eerste verjaardag een crowdfunding gelanceerd.

In het restaurant wordt dagelijks veel organisch afval geproduceerd. Nu gaat dat nog in de compostbak, maar je kan er eigenlijk veel meer mee doen. Naast de nutriënten die waardevol zijn voor de compost, zit er namelijk ook veel chemische energie in het afval. In een biovergister verorberen bacteriën de groenresten en zetten ze om tot methaan. Het digestaat dat overblijft is een rijke voedingsbodem voor planten en insecten.

Crowdfunding Biogasboat – De Ceuvel from Café de Ceuvel on Vimeo.

Zoals de naam al doet vermoeden kan de Biogasboot ook varen. Ze zal in de toekomst langs festivals gaan om daar het organische afval in te zamelen en om te zetten tot gas om zo aan een breed publiek te laten zien wat er allemaal mogelijk is met ons afval.

Als de Biogasboot volgend jaar eenmaal functioneel is hebben we bij Café de Ceuvel geen andere bron van gas meer nodig,” aldus Joey Hodde, één van de initiatiefnemers van het project. “Steden zijn nu enorme afvalputjes voor grondstoffen. We halen die grondstoffen van over de hele wereld, consumeren ze en blijven vervolgens zitten met enorme bergen afval die we moeten dumpen of verbranden. Het is belangrijk dat we gaan nadenken over nieuwe manieren van stedelijke ontwikkeling, waarin grondstoffen zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. De Biogasboot is de perfecte showcase voor een wereld waarin we dit zo goed doen dat er helemaal geen afval meer bestaat.

De Ceuvel wil 20.000 euro ophalen met de crowdfunding. Mensen die meedoen krijgen er van alles voor terug. Van tegoed in het restaurant tot VIP kaartjes en de tocht op de boot naar het eerste festival. Om te zien hoe je kunt helpen kun je naar www.biogasboot.nl gaan.

Reacties


ilovenoord