“Kunststad NDSM moet burgemeester krijgen”

Als geboren en getogen ‘Noorderling’ en echte liefhebber van Noord, heb ik eigenlijk altijd al gevonden dat Noord een bepaalde kunstzinnigheid en creativiteit in zich heeft. Vandaar ook dat ik dertien jaar geleden mijn doctoraalscriptie voor mijn studie Kunstgeschiedenis schreef over beeldende kunst in Amsterdam Noord. Vlak daarvoor had ik stage gelopen bij Kinetisch Noord, die toen net hun intrek namen in het kantoor op de NDSM-werf om daar de plannen voor de Kunststad op de voormalige scheepswerf vorm te gaan geven. Ik was enorm trots dat ik daar een aantal maanden mocht meelopen, want zij waren echte pioniers op het gebied van kunst in Noord. Niet dat zij de eerste waren, maar het was toch wel het grootste en meest ruige project dat er tot dan toe had plaatsgevonden in Amsterdam Noord met betrekking tot kunst.

Omdat ik nieuwsgierig was hoe het op dit moment met de werf gaat, sprak ik Jeroen Bisscheroux, beeldend kunstenaar op de NDSM-werf van het eerste uur en vroeg hem wat hij vindt van de ontwikkelingen op de werf in de afgelopen dertien jaar, hoe hij de NDSM-werf als werkplek ervaart en wat hij vindt van de samenwerking met de andere kunstenaars op de werf. Jeroen vertelt dat, toen hij in 1994 zijn intrek nam op de NDSM-werf, het er nog een beetje ‘unheimisch’ was en dat er dingen gebeurden die het daglicht niet konden verdragen. Volgens hem kwam er toen ook helemaal niemand, zelfs de politie kwam er niet. Toen er voor het eerst een pontje naar de werf kwam, kende iedereen op de pont elkaar nog, maar dat is nu zeker niet meer het geval. De NDSM-werf is openbaar geworden en er fietsen gewoon mensen over de werf. Het is allemaal wat opgeruimder nu en het is geen vrijplaats meer zoals het ooit was, vertelt de kunstenaar, maar hij is zelf ook meeveranderd en vindt het nog altijd een voorrecht om op de NDSM-werf te werken. Wat betreft de samenwerking tussen de kunstenaars die op de werf werken, heeft hij een leuk idee, namelijk dat zij een extra bedrag huur betalen en dat er dan een burgemeester van de NDSM-werf wordt aangesteld die alles in goede banen leidt. De aangewezen persoon om die functie op zich te nemen, zou initiatiefneemster Eva de Klerk zijn, volgens Jeroen. Want, zegt hij, met Eva als burgemeester kun je een broedplaats op de meest zuivere manier tot stand brengen.

Ach zo zie je maar, dertien jaar nadat ik stage liep op de NDSM-werf, blijft er altijd nog wat te verbeteren. En het is natuurlijk ook moeilijk om zo’n grote groep eigenzinnige kunstenaars met elkaar te verenigen, zoals Jeroen Bisscheroux ook al aangaf in ons gesprek. Maar samenvattend kan ik wel zeggen dat er enorm veel in positieve zin veranderd is op de NDSM-werf als culturele broedplaats. Eigenlijk zit heel Noord nu vol met geweldig creatieve pioniers en het ziet ernaar uit dat daar nog veel meer bij gaan komen. Noord is echt een creatieve hotspot geworden. Hoewel het er tijdens mijn stage en afstudeeronderzoek op leek dat de bewoners voor hun culturele uitjes vooral naar het centrum van de stad gingen, lijkt het er nu toch op dat er in Noord nu voor ieder wat wils is. Ik had tijdens mijn onderzoek, ondanks de grootse plannen voor Noord, stiekem toch niet verwacht dat het stadsdeel dat ooit belachelijk werd gemaakt door buitenstaanders, nu zo hip zou zijn. Ik vind het prachtig dat het door mij zo geliefde Noord nu alom geliefd is! En wat is er mooier dan dat grote culturele instellingen naar Noord komen zoals EYE; initiatieven van kunst en cultuur worden steeds professioneler en Noord doet absoluut niet meer onder voor het Amsterdam aan de andere kant van het IJ.

Ik voel een liefdesgedichtje opkomen:

Noord, Noord
Wie heeft nu niet van jou gehoord?

Je bent groen
Prachtig in elk seizoen

Je bent ook enorm
En hebt een prachtige vorm

Bereikbaar met de pont
Even geen vaste grond…

Een klein wateravontuur
Maar van heel korte duur

Want dan komt men aan
En vergeet men spontaan…

Wat jij allemaal te verduren had
Jij bent geen onbeschreven blad

Maar je bent nu bij velen geliefd
En ik ben ook nog steeds verliefd

Veronica Korthof

Reacties


ilovenoord