Niet elke noorderling kan een bakfiets betalen

Als je de berichten over Noord leest, denk je dat het gebied boven ’t IJ een walhalla voor bakfietsers is. Lees: de jonge, hoogopgeleide tweeverdieners en andere nieuwe yuppen. Maar van oudsher is ons stadsdeel juist laag opgeleid en vrij arm, zeker na de teloorgang van de scheepsbouw. Onlangs verscheen, ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan, een boek over het Leefkringhuis: Geen Zee te Hoog.

Noord hot, hip en happening? Niet in het boek van Tom Tossijn, want daar is het eerder blut, sip en sappelen. Het boek beschrijft de aanpak van de hulpverleners van deze instelling onder leiding van directeur Paul Scheerder. Ze richten zich op mensen (jong en oud) die in financiële of sociale problemen zijn geraakt en daar niet zonder hulp uit komen. Het Leefkringhuis organiseert twee voedselbanken in Noord, geeft zwerfkinderen huisvesting en hulp, biedt 24-uurs opvang aan mishandelde en bedreigde moeders met kinderen of regelt tijdelijk begeleid wonen. De aanpak is laagdrempelig en no-nonsense: onder de motto’s “Het komt goed” en “We winnen altijd” krijgt iedereen hulp die bij het Leefkringhuis aanklopt.

In het boek lezen we interviews met personen uit politiek en hulpverlening. Daarnaast worden de gesprekken gelardeerd met anekdotes die het werk van het Leefkringhuis illustreren. En verluchtigen. Er zitten hilarische gebeurtenissen bij – en daar mag best om gelachen worden. Zoals de vrouw die boven het bureau van Leefkringhuis-oprichter Paul Scheerder diens onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ ziet hangen. Haar reactie: ‘O wat leuk, heeft u op de Oranje Nassauschool gezeten?’

zwanenplein klein

Tom Tossijn – journalist, oud-jeugdhulpverlener en inwoner van Noord – slaagt er in om een serieus onderwerp licht te houden. Hij constateert dat de hulp van het Leefkringhuis tegelijk ouderwets is én modern: zonder bureaucratie mensen helpen die aan het eind van hun Latijn zijn, zoals dat vroeger ook gebeurde. Tegelijkertijd blijft de armoede en sociale problematiek van Noord een hardnekkig fenomeen. De Vogelbuurt – waar het Leefkringhuis is gevestigd –blijft een van de armste wijken van Nederland. Recente cijfers van de gemeente wijzen Noord nog steeds aan als een van de armste delen van de stad. Wat dat betreft lijkt de angst voor gentrification (‘veryupping’) boven het IJ nogal voorbarig. Al signaleert Tossijn ook steeds meer lichtpuntjes en verbeteringen in de Vogelbuurt. Er staan in het boek prachtige foto’s van Maaike Koning.

zwanenparty klein

Het jubileum en de boekpresentatie werden vorige week feestelijk gevierd in de Koekoekstraat. In de kerk op het Zwanenplein vond een symposium plaats, terwijl de buurt werd getrakteerd op een feestelijke happening. Het zag en bijna hip en hot uit.

Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandels van Noord (Van der Plas op het Buikslotermeerplein of Over het Water op de Van der Pekstraat) of te bestellen bij Uitgeverij December.

Bestellen:
info@uitgeverijdecember.nl
Prijs: € 10

Reacties


ilovenoord