Omfietsijs van Tante Lies

Met tropische dertigers in het vooruitzicht wil ik jullie deze gouden ijstip niet onthouden. Misschien herinner je je het ijs van Dijk 270 aan de Buiksloterdijk nog? Het werd vorige zomer door studentenblad Folia uitgeroepen tot het lekkerste ijs van Amsterdam. Die ‘titel’ is in mijn hoofd blijven hangen, maar door wat persoonlijk omzwervingen kwam ik er zelf niet aan toe om het te testen.  Groot was daarom mijn geluk toen ik laatst bij toeval op de ijsverkoop van ‘Tante Lies’ stuitte. Aan de randen van Tuindorp-Oostzaan verkoopt Donna Harreman sinds kort haar zelfgemaakte ijs dat vorig jaar zulke hoge ogen scoorde aan de dijk. Als je niet in de buurt van Tuindorp-Oostzaan woont is het een stukje fietsen, maar dat is het meer dan waard.

Tante Lies verwijst naar de oma van Donna Harreman, wiens recepten ze gebruikt en naar wie zij haar afhaaltoko bij het NoordOogst-complex aan de Meteorenweg heeft vernoemd. Daar verkoopt ze sinds mei ver-ruk-ke-lijk ijs en Indonesische afhaalmaaltijden. En alles maakt ze uiteraard zelf. Ik kon kiezen uit ca 8 smaken, waaronder natuurlijk vanille en citroen, maar ook heerlijk bloedsinaasappel-sorbet-ijs. Tijdens mijn bezoekje vertelde Donna dat ze bezig was met een nieuwe smaak: Chupa Chups-ijs op basis van rijstemelk, voor kinderen die niet tegen koemelk kunnen.

IMG_5689
IMG_5691

Donna heeft haar toko geopend zonder veel tam-tam, omdat ze rustig wilde opstarten. De mond-op-mond reclame doet haar werk want sinds de opening heeft ze genoeg aanloop en rijden klanten al graag een stukje voor haar om. Ik verwacht dat de toestroom van nieuwsgierige bezoekers alleen maar gaat groeien, want er gebeurt meer leuks daar.

Donna is met haar toko onderdeel van de coöperatieve vereniging van NoordOogst. Een kleinschalig, duurzaam stadslandbouwproject in Amsterdam Noord op het terrein van voormalig sportpark Melkweg. Hier zitten allemaal, kleinschalige ondernemingen die willen bijdragen aan een duurzame voedselketen en gebruik maken van zelf geteelde gewassen en streekproducten. Andere deelnemers zijn Brouwerij de Vriendschap, Kinderopvang Buitenkans, Beelease, Buitengewone Varkens, Metabolic en sinds kort Bakkerij D&P. Ook pannenkoekenrestaurant STROOP! is onderdeel van dit project en gaat woensdag 1 juli open. Dus: oppompen die banden en verwen jezelf. En voor iedereen die al in de buurt van de Meteorenweg woont: mazzelaars. 

Handig om te weten: Toko Tante Lies is geopend van donderdag t/m zondag tussen 16 en 21 uur. Als je geen drie dagen zonder kan, kun je altijd een voorraadje inslaan. Moet je wel snel naar huis fietsen.

Reacties


ilovenoord