De Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij … Eens werd er schepen gebouwd

Van 18 augustus 2015 t/m 28 september hangt er een unieke verzameling vinylprints uit het archief van de NDSM-werf op de galerij bij Pllek. Deze tentoonstelling neemt je mee terug in de geschiedenis van de NDSM-werf, tegenwoordig een van de grootste creatieve broedplaatsen van Nederland. De prints zijn in 2012 gemaakt door studenten van de Reinwardt academie en worden nu bij Pllek voor de tweede keer geëxposeerd. Tijdens de opening op 18 augustus zal Ruud van der Sluis (Stichting NDSM-Herleeft) een korte toespraak houden.

Stukje geschiedenis
De NDSM-werf heeft een rijke geschiedenis waar we eigenlijk niet bij stil staan als we tijdens een groot festival op het terrein ronddwalen of als we met een goed glas wijn in de zon aan het IJ vertoeven bij een van de fijne horecagelegenheden. Maar de werf was niet altijd een creatief & hip terrein zoals we dit nu kennen. Ooit was de NDSM-werf met 6000 werknemers namelijk de grootste scheepswerf van Nederland en zelfs een van de grootste ter wereld. Een scheepswerf voor scheepsnieuwbouw, scheepsreparatie en machinebouw in Amsterdam die heeft bestaan tussen 1894 en 1979. In 1920 stichtten enkele Amsterdamse rederijen de Nederlandse Dok Maatschappij op.

Tentoonstelling
De tentoonstelling laat met een serie op vinyl geprinte archieffoto’s zien wat zich ooit afspeelde op de NDSM-werf. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting NDSM Herleeft en Historisch Centrum Amsterdam Noord en is elke dag te bekijken tijdens openingstijden van Pllek.

  • Zondag t/m donderdag van 09:30 tot 01:00 en vrijdag + zaterdag van 09:30 tot 03:00.

Reacties


ilovenoord