De vruchten van Noord

Voor een reportage in een tijdschrift bezocht ik een paar jaar geleden een bijeenkomst van het geheime genootschap S118. ‘Made in Noord’ heette de editie van het tijdschrift, en het was nog niet makkelijk om goede voorbeelden te vinden van boven het IJ gemaakte producten. In een grote schuur achter een vrijstaand huis in het westen van Noord waren die avond drie leden van het genootschap bezig met hun grote liefhebberij: het stoken van sterke drank. Gemaakt van onder andere druiven en appels uit eigen tuin. Vol passie vertelden ze over het productieproces, en natuurlijk mocht ik alle soorten proeven. “Het is schitterend om een product te maken met wat de natuur je hier te bieden heeft”, vertelde een van de leden enthousiast. Toch enigszins wankel fietste ik in het holst van de nacht weer naar huis.

Ik was stomverbaasd toen ik afgelopen zondag een bezoek bracht aan ‘Proef Noord’ in Museum Amsterdam-Noord. Uiteraard ontbreekt het genootschap S118 er – het is tenslotte geheim -, maar het is heel bijzonder om te zien hoeveel smakelijke producten inmiddels in Noord worden geproduceerd. Tientallen voorbeelden worden fraai gepresenteerd op tafel. Van onder meer de bami van Nam Kee, de kroketten van Febo en de stroopwafels van Kwekkeboom tot speciaalbieren van ambachtelijke brouwerijen, jenever van The Golden Arch en natuurlijk de repen van de Chocolademakers. En niet te vergeten de kweeperenjam van onze eigen Nancy Wiltink. Ook de agrarische geschiedenis van Noord brengt het museum mooi in beeld. Zo lees je bijvoorbeeld over de bloeitijd van Zuiderzeevisserij, waarin liefst 75 botters vanuit Durgerdam en Schellingwoude op ansjovis en haring visten.

FullSizeRender

Vanwege de storm ging de speciale fietstocht langs lokale voedselproducenten afgelopen zaterdag niet door, maar het museum prikt op korte termijn een nieuwe datum. Houd dus de website van Museum Amsterdam-Noord goed in de gaten, daar kun je je ook opgeven. Ik verheug me er nu al op om mee te fietsen en overal flink te proeven, want dat is het enige wat op ‘Proef Noord’ niet kan.
De tentoonstelling ‘Proef Noord’ is nog te zien tot en met 13 september 2015. Museum Amsterdam-Noord (Zamenhofstraat 28A) is geopend donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: € 4,-. Via de website kun je je ook opgeven voor de workshop wildplukken (23 augustus) en de proeverij van Amsterdamse jenevers (4 september).

 

 

 

 

 

Reacties


ilovenoord