Jos de Rooij presenteert album met 15 liedjes over Noord // 11 juli

Al sinds ik me kan herinneren, speelt accordeonist Jos de Rooij elke zaterdag op het Buikslotermeerplein. Al 33 jaar om precies te zijn. Jos wordt daarbij steevast vergezeld door Fred (65, percussie) en mijn oude buurjongen Martin (57, mondharmonica), die beiden – in het geheel niet gehinderd door hun verstandelijke beperking – wekelijks de sterren van de hemel spelen. Hoewel Jos de achteruitgang van het ‘grote winkelcentrum’ zeer betreurt, kan hij het Martin en Fred niet aandoen om op zaterdag iets anders te gaan doen. Jos en zijn muzikale kompanen horen net zo zeer bij het Buikslotermeerplein als V&D, de Hema en Van der Plas.

Gelukkig heeft Jos nog meer muzikale ijzers in het vuur. In juni heeft hij zijn zesde album gepresenteerd, met vijftien nu al klassieke liedjes over Amsterdam-Noord. Hij brengt volkomen terecht een ode aan het Blauwe Zand en aan café ’t Sluisje, houdt een pleidooi voor de terugkeer van de stadsdeelraad (met gastzangeres Coby van Berkum) en verzet zich tegen de komst van alle yuppen. Hij bezingt het kampioenschap van de Volewijckers in 1944, de oorlog, overleden arbeiders en uiteraard de scheepsbouw. Natuurlijk ontbreekt ook de Wasserette-hit ‘De zonzij van het IJ’ niet. Voor kinderen is er als slotakkoord de legende van de kinderboom – gebaseerd op een verhaal van Nancy Wiltink. “In Noord daar is een woord een woord”, zingt Jos in het openingsnummer – en daar is geen woord van gelogen.

Jos2

Wil je de liedjes een keer live horen? Dat kan! Het Buikslotermeerplein is helaas te rumoerig om zonder versterking te zingen, maar gelukkig speelt Jos zaterdag 11 juli vanaf 14.30 uur alle tracks van ‘Amsterdam-Noord’ bij boekhandel Over het Water. M. en ik rijden die dag hopelijk met onze camper door de bergen, maar als je van Noord houdt, moet je zaterdag zeker even naar de Van der Pekstraat fietsen. Zoals Jos het zegt: “Boven het IJ ben je koning te rijk.”

Het album ‘Amsterdam-Noord’ van Jos de Rooij is te koop voor € 10,- bij Over Het Water, Museum Amsterdam-Noord en online. (foto’s: Jitske Schols)

Reacties


ilovenoord