Nieuwe stadscamping in Noord?

Oh nee, het is de rij voor de zelfbouwmarkt op 10 oktober! Op het moment dat de locatie bekend werd (Undercurrent, Buiksloterham), stonden de eerste mensen al in de rij. Op dag 1 verzamelden zich zes (!) huishoudens die allemaal een kavel willen bemachtigen om zelf hun huis op te bouwen. Vanaf dat moment was het nog 45 nachtjes slapen tot de markt, waarop de opties worden uitgegeven.

De eerste nacht op het grindveld bleek meteen een beproeving, het ging flink stormen. Toch is slechts een plek die nacht tijdelijk opgegeven. Toen een tent waar een moeder en baby in sliepen, onder de watervloed  leek te gaan bezwijken, zijn ze, met behoud van hun plaats in de rij, die nacht naar huis ‘gestuurd’ door de andere kampeerders. Op de tweede dag steeg het aantal naar 11 en vandaag, op dag drie, staan er al 15 huishoudens in de rij.

De meest populaire locatie is veruit Buiksloterham in Amsterdam-Noord. Mocht je ook interesse hebben? De rij heeft zich inmiddels verplaatst. Undercurrent was niet voorbereid op al die kampeerders en de groep is verhuisd naar een grasveld langs de Ridderspoorweg, aan het water. Een braakliggend terrein waar uiteindelijk ook gebouwd gaat worden. Het stuk grond is van de gemeente, die gedoogd en voorziet inmiddels in toiletten en vuilcontainers.

Ik woon zelf om de hoek, en ga uit nieuwsgierigheid af en toe kijken. De nieuwe locatie is een grote verbetering als je het mij vraagt. De eerste lichting ‘rij-zitters’ zat vanmiddag prinsheerlijk in de namiddagzon een vrijdagmiddagborrel te genieten aan het water. Welverdiend, want er komt best wat organisatie bij het handhaven van zo’n rij kijken. Er is inmiddels een intekenlijst en bord met regels: het zelforganiserend vermogen van de mens op zijn best.

Toen ik vanmiddag het terrein opliep, liep ik tegen een vader aan die zijn kind liet rond kruipen. Het bleek hetzelfde gezin waarvan moeder en kind de eerste nacht weer naar huis waren vertrokken. Inmiddels is de tent weer (steviger) opgezet, en zijn ze bezig om een caravan te regelen. Het gezin telt nog drie kinderen en het lijkt mij bijna een onmogelijke opgave om dan een dergelijk kampeeravontuur te organiseren, maar toch gaan ze er voor.

Het tekent het enthousiasme en doorzettingsvermogen van de kampeerders. Sommigen gaan iedere dag vanuit de tent / bus of caravan naar hun werk en laten zich aflossen door vrienden, familie of bekenden. De zelf-opgelegde regel vereist dat je maximaal twee uur weg mag, dus dat is met een 9-tot-5 baan best strak roosteren. Toch hebben ze dat er allemaal voor over. Ik vind ze leuk, gestoord  en dapper tegelijk. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar doortastend en ondernemend zijn deze toekomstige Noorderlingen zeker. In mijn hoofd streep ik zachtjes de dagen af en wens ik ze een zachte nazomer…

 

Reacties


ilovenoord