SAIL 2015 – Ontdek de Groene Oceaan op de NDSM-Werf

Het evenement SAIL Amsterdam 2015 (19 t/m 23 augustus) bestaat uit vijf oceanen met elk een eigen thema. Aan de noordkant van het IJ ligt de Groene, Witte en Oranje Oceaan. Deze week lichten we voor jullie deze Oceanen uit en vertellen wat er te doen is. De NDSM-werf is de Groene Oceaan waar bezoekers het havenleven van de toekomst beleven. Duurzaamheid, innovatie, technologie, nautisch vakmanschap en kunst zijn de thema’s voor een levendige scheepswerf met high tech zeeschepen en snelle wedstrijdboten!

Kaap de Groene Hoop
Bezoek Kaap de Groene Hoop. Op de markt staan kooplui met koopwaar die getuigen van nostalgisch vakmanschap, creatieve upcycling, innovatieve en duurzame technieken en lokale producten. Aan de kade liggen verschillende schepen, deSvalbard, welke voorzien is van de laatste technologische snufjes.

Haven
In de haven liggen de wedstrijdboten van Team Brunel. Zij hebben meegedaan aan de Volvo Ocean Race. In juni zijn zij als tweede finished in Göteborg, speciaal voor SAIL Amsterdam 2015 komen ze naar Nederland. De bemanningsleden staan klaar om te vertellen over deze loodzware race, hun ervaringen en alle ontberingen aan boord. Ook liggen hier Solar boten en is hier de Volvo Ocean Race Experience. Verder zijn er in de haven nog meer schepen te zien, welke voorzien zijn van de meest recente technologieën en duurzame snufjes, zoals Feadship Heritage Fleet en de Ecolution van Wubbo Ockels.

Kijkboulevard
Tijdens de SAIL-In en de SAIL Thank You Parade genieten bezoekers op de Kijkboulevard, tussen café restaurant Pllek en de historische trammetjes in, van alle windjammers die langskomen. Ook buiten deze SAIL-IN en SAIL Thank You Parade is er genoeg te zien op deze Kijkboulevard. Zo zijn er de Outdoor Cinema Specials: The Bounty en Kon Tiki en ligt er een 40 jaar oude deep sea trawler, Art Venture, met een interactieve expositie. Ook is er muziek en ander vermaak, zoals theatervoorstellingen bij de bus van Het Rijdend Avontuur en ander vertier bij de trammetjes.

Kijkboulevard

Moving Mesdag
Kunstenaar Menno Otten brengt Panorama Mesdag tot leven op 14 88-inch curved Samsung schermen. In het digitaal panorama trekken de vier jaargetijden aan ons voorbij. Een unieke combinatie van bewegend 360-graden beeld en surround sound, laat bezoekers op gaan in het Scheveningen van 1881. De bezoekers ervaren wat schilder Mesdag toen ook zag. Lees hier meer over het programma van Moving Mesdag

Moving-Mesdag

Pirate Bay @Noorderlicht Café
Bij The Pirate Bay herleeft de oude NDSM-werf waar de creatieve underground van Amsterdam tussen de schepenbouwers, timmerlui en ambachtslieden hun plek veroverde. Hier ligt de “Azart – Ship of Fools” aan de kade dat na 10 jaar vol omzwervingen over de wereldzeeën weer terug is Amsterdam. Even verderop in het grasveld geven gebochelde kabouters grote shows voor kleine kinderen, bakken we ‘s avonds hele vissen op het vuur en spelen vuige live-bands rock ‘n roll tot diep in de nacht. Tijdens Sail In en Sail Thank You Parade staan ook overdag vele live-bands bij Noorderlicht op het podium.

azart

Makers
Voor het derde jaar op rij keert het Amsterdam Maker Festival terug, maar met dit jaar, een extra nautisch tintje tijdens SAIL Amsterdam 2015. Met de hulp van nieuwe middelen en technieken kun je alles maken wat je bedenkt. Door deze technieken en middelen inzichtelijk te maken voor publiek proberen zij jongeren te enthousiasmeren voor de techniek. Makers bepalen de wereld en Maker Festivals zijn het levende bewijs dat dit nuttig én leuk is!

The Ocean Clean Up
The Ocean Cleanup, de grootste schoonmaak uit de geschiedenis, ontwikkelt technologieën om plastic in zee te verwijderen, voorkomen en onderscheppen. The Ocean Cleanup gaat niet zelf achter het plastic aan, maar laat het naar zich toekomen. Wie helpt The Ocean Cleanup mee om onze oceanen weer plastic-vrij te krijgen?

Innovatieve Scheepsbouwers
Maak kennis met innovatieve scheepsbouw en zie hoe Jan Huisman, eigenaar van de autarkische boot ´de GeWoonboot´, de hele week op duurzame wijze aan twee boothelften van een schip bouwt, die uiteindelijk wordt voorzien van een elektrische motor.

geWoonboot-Bootbouwers

Historie
Hoe bouwden ze vroeger boten op de NDSM-werf? NDSM Herleeft laat dit zien door middel van een rondleiding, gegeven door oud-werknemers van de scheepswerf, over het industrieel erfgoed. Daarbij hebben zij ook een expositie bij Pllek met oud beeldmateriaal en oude scheepstekeningen waarmee zij bezoekers mee terug in de tijd nemen. Lees hier meer over de expositie ‘eens werden er schepen gebouwd….’
Maar ook staat er een tijdelijke kunstinstallatie ‘Ik ben je niet vergeten’ van Frouwkje Smit.

Voor de kinderen
Maak een rondje om de wereld in de zweefmolen of kom zeilen op het land in de blowkarts van Wind ‘n Wheels. Daarnaast kunnen kinderen op pad als kleine ontdekkingsreizigers, beeldend kunstenaars of journalisten. Verschillende workshops voor kinderen maken deel uit van het educatieprogramma ‘Noordje op de Werf’. Jonge journalisten kunnen terecht bij het SAIL journaal, waar zij als redacteur, journalist of illustrator aan de slag kunnen. Aan het eind van iedere dag zal deze krant, ontworpen door de jonge bezoekers zelf, verspreid worden over de werf.

De Ceuvel
Ook de Ceuvel kan als duurzaamste project van Amsterdam niet achterblijven tijdens SAIL Amsterdam 2015. Zij zorgen voor een uniek IJ-land. Dit eiland, wat onder andere bestaat uit drijvende tuinen, heeft het vermogen om water te zuiveren.

Plattegrond-SAIL-programma

Plattegrond SAIL – Groene Oceaan

Reacties


ilovenoord