Aikido in de Tolhuistuin!

Dat je in de Tolhuistuin terecht kan voor een hapje, drankje, een concert of tentoonstelling, dat wisten we wel. Maar dat je er ook kan sporten (naast dansen met Solid Ground) is nog onbekend. Niet zomaar een sport, maar aikido! Twee keer per week kun je vanuit de dojo die uitkijkt over het water jezelf opladen en in balans met jezelf komen in deze moderne Japanse vechtkunst.

Twee maanden geleden openden Chuntug Taguba en Robbert Scherpenisse Kishinkai aikido. De oefenruimte, de dojo, is gelegen in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. De ruimte wordt gedeeld met Solid Ground Movement, een instelling die dans en jeugd met elkaar in contact brengt. Door de grote ramen van de Waterstudio kijk je uit over het water en dat voelt heel prettig.

De dojo aan de Waterzaal

De dojo aan de Waterzaal

Aikido is een moderne vechtkunst uit Japan en is ontwikkeld door Morihei Ueshiba (1883-1969), we noemen hem ook wel O Sensei, ofwel Grote Meester. De drie kanji waaruit aikido bestaat is 合 (ai), 気 (ki)en 道 (do). 合 staat voor harmonie of bijeenbrengen, 気  staat voor energie of levenskracht en 道 staat voor weg.

Vrij vertaald staat aikido dus voor de weg van harmonie met de energie van de ander. Nog ruimer genomen staat aikido voor ‘Eén zijn met het universum’. In de technieken beoefenen we aikido door de beweging van de partner te absorberen en een andere richting te geven in plaats van die tegen te gaan. In het verlengde hiervan is het doel van aikido niet het domineren van je tegenstander, maar om je eigen kwaliteiten en karakter te ontwikkelen. Een ander belangrijk kenmerk van aikido is dat het geen competitie kent. ‘Masakatsu agatsu’ ofwel ‘Ware overwinning is overwinning over je zelf’ speelt hierin een belangrijke rol.

aikido-02

‘Ware overwinning is overwinning over je zelf’

Gratis proeflessen

Wil je een keer uitproberen of het iets voor je is? Kijk dan op de website van Kishinkai aikido, daar kun je je aanmelden voor twee gratis proeflessen!

aikido-00

 

Reacties


ilovenoord